Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Winterslaap als ontstekingsremmer na zware operatie

Mark van Dorresteijn
Wetenschappers aan het UMC Groningen denken dat het mechanisme van een winterslaap wellicht is in te zetten om afweerreacties in patiënten te onderdrukken. Dat kan schade aan de organen na bijvoorbeeld hartoperaties beperken. Daarover publiceren de onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.
Winterslaap als ontstekingsremmer na zware operatie

Het ontstaan van orgaanschade na afloop van hartoperaties is een gevreesde complicatie. Bij het oplopen van de schade speelt het afweersysteem waarschijnlijk een grote rol. Kijkend naar het dierenrijk ontdekten de onderzoekers dat dieren tijdens een winterslaap vrijwel geheel hun immuunsysteem uitschakelen. Ondanks de afgenomen zuurstoftoevoer en sterke daling van hun lichaamstemperatuur zijn zij in staat dit te overleven zonder orgaanschade.

Afweerreacties

De wetenschappers denken met het doorgronden van dit mechanisme wellicht ook afweerreacties in patiënten te kunnen onderdrukken. Koeling van patiënten, een techniek die al wordt toegepast om dee schade na hartoperaties te beperken, kan dan verder worden verbeterd. Daarnaast kunnen wellicht nieuwe geneesmiddelen ontwikkeld worden, die de afweerreacties van patiënten onderdrukken. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.