Wmcz 2018 aangenomen, maar ‘kent nog onevenwichtigheden’

De Tweede Kamer heeft met een ruime meerderheid het wetsvoorstel voor de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) 2018 aangenomen. Ondanks belangrijke verbeterpunten kent de aangenomen wet nog wel onevenwichtigheden, stellen zorgorganisaties.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
iStock

‘Sommige punten doen afbraak aan de positie van cliëntenraden’, aldus Thom van Woerkom, belangenbehartiger bij LOC-Zeggenschap in de Zorg.

Voorstellen voor een evenwichtige wet

De Wmcz 2018 is de opvolger van de oorspronkelijke Wmcz uit 1996. De wetswijziging wil de medezeggenschap verbeteren door een aantal struikelblokken waar cliëntenraden in hun werk tegenaan lopen, aan te pakken. Al eerder dit jaar lieten GGZ Nederland, ActiZ, NVZ, VGN en NFU (BoZ) in een brief aan de Tweede Kamer weten dat het wetsvoorstel verschillende onevenwichtigheden kent. Zo zou de Wmcz 2018 onder meer aansluiting missen op de gewenste ontwikkeling van medezeggenschap van cliënten.

0
778

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.