Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wmo krijgt een zes als rapportcijfer

Professionele en burgerorganisaties in het maatschappelijke veld geven een zes voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dat blijkt uit de Wmo-trendstudie van Movisie van 2009. Het rapportcijfer valt iets hoger uit dan het rapportcijfer in 2007, toen kwam het cijfer niet verder dan een vijf.

“Het is een deel van de organisaties kennelijk gelukt kansen te pakken binnen de Wmo”, aldus onderzoeker Vasco Lub van Movisie in het vakblad Zorg + Welzijn. De trendstudie naar de gevolgen van de Wmo richtte zich in 2009 op de betrokkenheid van burgerorganisaties bij de Wmo en op het spanningsveld tussen samenwerking en concurrentie tussen professionele organisaties. Deze twee aspecten bleken namelijk bij de het eerste trendrapport – in 2007 – de grootste knelpunten. De bijna vierhonderd bevraagde organisaties geven nu, anderhalf jaar later, een zes als rapportcijfer als het gaat om de Wmo.

Verbetering Wmo

Het trendrapport wordt gemaakt op basis van een webenquête, waaraan organisaties vrijwillig meedoen. Een belangrijk signaal uit de eerste trendstudie in 2007 was dat burgerorganisaties de Wmo nauwelijks herkenden als een wet waar zij iets mee te maken hebben. Bovendien werd het spanningsveld duidelijk voor professionele organisaties, die moeten onder de Wmo enerzijds samenwerken en anderzijds met elkaar concurreren.

Trendrapport Wmo

Over verbeteringen en het waarom daarvan op deze twee aspecten kan op dit moment nog niets worden gezegd, aldus onderzoeker Vasco Lub van kennisinstituut Movisie. De data moeten nog door de Movisie-onderzoekers worden geanalyseerd. Eind dit jaar zullen alle uitkomsten en de conclusies daaruit worden gepubliceerd in het tweede trendrapport: “De uitvoering van de Wmo in beeld 2009”.

Negatief over Wmo

De vraag is of een zes in 2009 nu zoveel beter is dan een vijf in 2007. Volgens Movisie-onderzoeker Vasco Lub is het ‘interessant’ dat het cijfer niet is gedaald. “Dat betekent dat men in ieder geval niet volstrekt negatief is over de Wmo. Organisaties moeten er wellicht meer ingroeien. En dat is klaarblijkelijk ook deels gelukt.”

Rapportcijfer Wmo

Niettemin kan er wel degelijk nog sprake zijn van verschillende ervaringen in de diverse sectoren die te maken hebben met de Wmo, waarschuwt Lub. “Het rapportcijfer is een gemiddelde. Het kan zijn dat bepaalde sectoren minder positief zijn dan andere. Het cijfer kan dus voor sommige type organisaties lager uitvallen dan voor andere.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Wmo-overschot gemeenten voor AWBZ

SCP: Verdeelsleutel Wmo-budget is onzorgvuldig

Gemeenten hebben moeite met Wmo-raden

VWS: ‘Wmo mogelijk te snel ingevoerd

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.