WNT2 zorgt voor minder bestuurlijke ervaring

Steeds minder nieuw aangetreden zorgbestuurders hebben bestuurservaring. Dat is een direct gevolg van de WNT2, blijkt uit analyse van Zorgvisie op basis van gegevens van de NVZD.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Het aandeel nieuwe bestuurders met bestuurservaring is gedaald door de WNT2.
Foto: Tanawatpontchour/Fotolia

Een van de ‘niet-beoogde bij-effecten’ van de Wet normering topinkomens (WNT), die op 1 januari 2013 is ingevoerd, is dat bestuurders uit angst om versneld uit te komen op een lager salaris, zo lang mogelijk op hun positie blijven zitten. Al in de eerste evaluatie van de WNT, eind 2015, wordt dat verschijnsel gesignaleerd, maar niet in cijfers teruggevonden.

Cijfers van de NVZD

De Nederlandse Vereniging van Bestuurders in de Zorg (NVZD) houdt cijfers bij over nieuwe aanstellingen van zorgbestuurders en registreert of zij nieuw zijn op bestuursniveau. Analyse van die cijfers leert dat in 2014 zo’n tweederde

1
3283

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

  1. WNT: Wet Nooit Teveel…. Je kunt het bovenstaande verhaal ook anders interpreteren; doen de bestuurders hun bestuurstaken enkel voor de hoogte van de salariëring, en niet omdat ze met hun talenten waarde (willen)toevoegen aan de ontwikkeling van de zorg? Een goed salaris voor niet altijd even makkelijke taken is terecht. Maar ik zet vraagtekens bij de uitruil van competenties en salaris. De bijdrage van de schaarse IC of OK verpleegkundigen aan de directe zorg is in mijn ogen vele malen groter dan de bijdrage van de vele bestuurders (zie recente faillissementen van ziekenhuizen), hun beloning is echter een veelvoud lager dan dat van de bestuurders!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.