Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Woonplaatsbeginsel gehandicaptenzorg uitgesteld

Redacteur Zorgvisie
Het woonplaatsbeginsel zal niet worden toegepast bij de inkoop van gehandicaptenzorg voor 2018. Dat hebben de zorgkantoren in overleg met de NZa en het ministerie van VWS besloten, meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN).
Woonplaatsbeginsel-AdobeStock-400.jpg
Foto: AdobeStock

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) drong er de afgelopen tijd bij de zorgkantoren op aan om het woonplaatsbeginsel te schrappen. VGN-directeur Frank Bluiminck noemde de invoering ervan een stap in de verkeerde richting, omdat het vaak voorkomt dat iemand niet staat ingeschreven in de regio waar hij zorg ontvangt. ‘Dan heeft de zorgorganisatie een contract met het zorgkantoor in de regio waar de cliënt wel staat ingeschreven. Als het woonplaatsbeginsel leidend wordt, moeten zorgaanbieders in zulke gevallen een nieuw contract afsluiten met het zorgkantoor in de regio waar de instelling zich bevindt.’

Woonplaatsbeginsel verkeerde stap
Dat zou leiden tot hoge administratieve lasten voor de zorgaanbieders, vooral omdat de zorgkantoren het woonplaatsbeginsel versneld wilden toepassen. De tijd die zorgmedewerkers daaraan zouden moeten besteden, kunnen ze dan niet aan de daadwerkelijke zorg voor hun cliënten besteden. Bluiminck: ‘Bovendien zijn we in de gehandicaptenzorg net bezig met de vermindering van administratieve lasten, dus dit is echt een stap in een richting die we niet op willen.’

Uitstel woonplaatsbeginsel
Na overleg met het ministerie van VWS en de NZa, hebben de zorgkantoren nu alsnog besloten om het woonplaatsbeginsel niet toe te passen bij de inkoop voor 2018, meldt ZN. De toepassing ervan wordt uitgesteld tot 2019, maar zorgaanbieders die het willen en kunnen mogen al wel volgens het woonplaatsbeginsel werken. ‘Het principe van het woonplaatsbeginsel staat zeker niet ter discussie, maar VWS, NZa en ZN kiezen voor een gefaseerde invoering. In 2018 is het woonplaatsbeginsel leidend voor het verdeelmodel van de zorgkantoren, de zorgkantoren regelen onderling de verdeling van middelen over de zorgkantoren’, schrijft ZN. Dit jaar moeten alle betrokken partijen overeenstemming bereiken over hoe het woonplaatsbeginsel goed kan worden toegepast in de contractering.

Dossier Gehandicaptenzorg
In het dossier gehandicaptenzorg staat al het nieuws uit de gehandicaptenzorg, van cao’s tot updates over zorginstellingen.Lees hier over bezuinigingen op de langdurige zorg, bestuurswisselingen binnen gehandicaptenzorginstellingen en al het andere nieuws dat gerelateerd is aan de sector.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.