Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Woonzorg Nederland stopt bouw CoornhertCentrum

Mark van Dorresteijn
Woonzorg Nederland trekt de stekker uit het nieuwbouwplan voor het CoornhertCentrum in Den Haag. De corporatie vindt het plan te riskant. Het CoornhertCentrum bereidt een claim voor.
Woonzorg Nederland stopt bouw CoornhertCentrum

Woonzorg Nederland vindt het plan van zestig miljoen euro “onder de veranderde omstandigheden te duur”, meldt woordvoerder Jasper Klapwijk. Het plan voor het nieuwe CoornhertCentrum bestond uit 40 verzorgingshuisappartementen, groepswoningen voor 42 verpleeghuisbewoners en een zorghotel met 20 plaatsen, plus 120 huurappartementen in de sociale en vrije sector. Onderdeel van het plan was ook een boulevard met ruimte voor zorgverleners zoals een apotheek en fysiotherapeut, en welzijnsvoorzieningen zoals een verenigingsruimte en een restaurant.

Kapitaallasten

“Dit plan wordt te risicovol”, zegt Klapwijk. “Sociale huurwoningen zijn duur, de vrije sector gaat niet zo goed en ook het zorgcentrum is een risico omdat het vergoedingensysteem voor de kapitaallasten niet helder is.” Ook speelt onzekerheid over overheidsbezuinigingen op de zorg en de woningmarkt een rol.

Minder nieuwbouw

Het CoornhertCentrum is het eerste nieuwbouwplan dat Woonzorg Nederland afblaast, maar naar verwachting niet het laatste. Klapwijk: “Er komt zwaar weer aan voor de zorg en dat zal betekenen: minder nieuwbouw. Dit zal niet het laatste plan zijn dat afgezegd wordt, daar moeten we eerlijk in zijn.”

Verbijstering

Bij het CoornhertCentrum heersen “verbijstering en ongeloof”, zegt directeur Marga Snijder. “Wij zijn hier al dertien jaar mee bezig. Vorige week zouden we het contract tekenen voor de interim-voorziening, over een jaar zouden we daarheen verhuizen. Wij hebben vanaf het begin van de crisis gevraagd of die een effect zou hebben op onze plannen, maar kregen steeds te horen van niet.”

Claim

Het CoornhertCentrum zou in het plan 102 intramurale cliënten herbergen, aanzienlijk minder dan de vroegere 186. Het afgelopen jaar was de organisatie daarom al aan het afbouwen. Cliënten voor kortdurend verblijf dekken enigszins de kosten voor de leegstand en het overtollige personeel, maar zeker niet volledig, aldus Snijder. “Zo’n enorme afbouw kun je niet doen zonder een exploitatietekort. Dat hadden we over voor de goede zaak, maar het blijkt nu geen goede zaak te zijn. Wij zullen zeker een claim neerleggen bij Woonzorg Nederland.”

Advocaat

De corporatie wil wel een “meer bescheiden plan met een lager risico” ontwikkelen. Daar is het CoornhertCentrum niet voor te vinden, zegt Snijder. “Woonzorg Nederland wil wel alleen het intramurale deel neerzetten. Maar een ander plan kost weer een aantal jaren. Je kunt niet zomaar dezelfde vergunningen gebruiken voor een ander gebouw. Wij hebben een advocaat in de arm genomen, want we laten dit niet zomaar gaan. We zetten alles op alles om iets moois te bouwen en dat is niet een afgeslankt plan.”

Den Haag teleurgesteld

De gemeente Den Haag was nauw betrokken bij de planvorming en zou subsidie verlenen voor de welzijnsvoorzieningen. Een woordvoerder meldt dat de gemeente het afblazen van de plannen betreurt. “We vinden het geen stijl dat het via de media kenbaar is gemaakt. We vinden het heel jammer dat het plan niet doorgaat, het is een streep door de rekening.” (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

NVB: ‘Bouwstop komt niet door kredietcrisis’

Banken stellen nieuwe eisen bij nieuwbouw

NVZ: ‘Onzekerheid nekt nieuwbouw’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.