Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Woonzorgproject Charis zoekt overnamepartner

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het kleinschalige woonzorgporject Charis voor autistische jongeren in Oud-Beijerland zoekt een partij die het initiatief van pgb-houders wil overnemen. Daarnaast stapt Charis naar de rechter om sluiting te voorkomen.
Woonzorgproject Charis zoekt overnamepartner

Dat heeft advocaat Jan-Willem Janssens namens Charis laten weten. Minister Klink van VWS wil Charis sluiten omdat de kwaliteit van zorg ernstig tekortschiet. Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg is er te weinig deskundig personeel in dienst en is de inbedding van goede gedragsdeskundige expertise onvoldoende geregeld. Verder deugt de medezeggenschap voor de cliënten niet. Er zou sprake zijn van belangenverstrengeling, omdat een dochter van directeur Anneke de Nooy van Charis in de cliëntenraad zit.

Rechtszaak en overname

Advocaat Janssens denkt dat de minister zijn boekje juridisch te buiten gaat. “De minister verbiedt ons nog langer zorg te verlenen, maar daar heeft hij helemaal geen bevoegdheid toe. Het is aan de budgethouders om te bepalen wat zij onder kwaliteit van zorg verstaan en alleen de budgethouders kunnen besluiten dat de zorg moet worden gestopt.” Janssens vertelt dat Charis ook zoekt naar een zorginstelling die het woonzorgproject wil overnemen. Hij wil niet zeggen wie de kandidaten zijn.

‘Kwaliteit in orde’

Charis-directeur Anneke de Nooy ontkent dat de kwaliteit niet in orde. “We hebben deskundig personeel, een kwaliteitsysteem en -medewerker en een klachtenregeling. Natuurlijk kunnen we dat niet optuigen als zorginstellingen, want die krijgen 25 procent meer geld voor overhead. Het lijkt wel of de inspectie tijdens de wedstrijd de spelregels verandert. Bij elke inspectieronde is er weer iets anders.”

Rechtszaken

Charis kruiste eerder juridisch de degens met VWS. Volgens Charis is de Kwaliteitswet niet van toepassing voor kleinschalige woonzorgprojecten die worden gefinancierd door houders met een persoonsgebonden budget. Charis won een kort geding, maar in hoger beroep kreeg VWS gelijk. Deze zaak loopt nog bij de Raad van State. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees meer

VWS geeft aanwijzing aan woon- en werkhuis Rotterdam

VWS verliest kort geding van woonzorgproject Charis

Woonzorgproject Charis daagt VWS

‘Ondermaatse autistenhuis Charis blijft open’

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.