Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zeeuws crowdfunding-ziekenhuis opent deuren

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De verbouwde locatie Vlissingen van het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis opent haar deuren op 29 juni. Het geld voor de renovatie is bijeengebracht door middel van crowdfunding.
adrz.nieuws.impressie.vierkant.jpg

Voor het eerst is nu vastgoed van een Nederlands ziekenhuis op deze manier gefinancierd. De AFM verleende hiervoor een ontheffing. 

Crowdfunding

Voor het project was in totaal 20,6 miljoen euro nodig. De Rabobank financiert 10 miljoen euro. De overige 10,6 miljoen euro is bij elkaar gebracht door ruim 650 particuliere en zakelijke investeerders. Van hen komt 70 procent uit Zeeland, 45 procent van Walcheren. Initiatiefnemer van de crowdfundactie Henk van Koeveringe: ‘De Zeeuwen hebben dit ziekenhuis in hun hart gesloten. Het is oprecht een project van en voor de Zeeuwen.’

Renovatie

De crowdfundactie haalde in 2015 in drie maanden tijd de benodigde 10,6 miljoen euro op. Eind februari 2016 ging de verbouwing van start. Het ziekenhuis is tijdens de renovatie in bedrijf gebleven. Om dit mogelijk te maken, is de renovatie in verschillende fases uitgevoerd. De hele renovatie is volgens de betrokken partijen binnen de vooraf gestelde kaders van tijd, kwaliteit en budget gebleven.

Investeerders

Deelnemers participeren vanaf een bedrag van 2500 euro tot een maximum van 40.000 euro. Ze verstrekken de lening voor de periode van maximaal zeventien jaar die in diezelfde periode jaarlijks deels wordt terugbetaald. De deelnemers ontvangen een netto rente van 5 procent per jaar. Het risico dat investeerders lopen, wordt geclassificeerd als CIII: offensief. De grootste investering komt van een zakelijke investeerder uit Noord-Holland en bedraagt 250.000 euro.

ADRZ

Het ADRZ is in ruimte teruggegaan van bijna 30.000 vierkante meter naar 11.000 vierkante meter. Nieuw gebouwde ruimtes gaan in de verhuur, onder andere aan Buurtzorg, De Huisartsenpost (HAP), een huisartsenpraktijk, een fysiotherapeut, apothekers en psychologen. Daarnaast zullen leeggekomen ruimtes in het ADRZ Vlissingen worden gebruikt voor de huisvesting van studenten, de patiënten van Buurtzorgpension en cliënten van Arduin, een organisatie die zorg verleent aan mensen met een verstandelijke beperking.

Vlissingen

Wethouder De Jonge van de gemeente Vlissingen: ‘Het behoud van een ziekenhuisvoorziening is voor Vlissingen en Walcheren van enorm belang. Goede zorg binnen handbereik moet voor iedereen toegankelijk zijn. Daarnaast is de uitstraling van het gebouw een sieraad voor de stad.’ 

Dossier Innovatie in de zorg
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.