Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Zeeuwse patiënten zoeken zorg buiten de provincie

Acht procent van alle opnames van Zeeuwen in ziekenhuizen buiten de provincie, had ook binnen Zeeland kunnen plaatsvinden. Dat staat in een onderzoek naar de zorgconsumptie van Zeeuwen bij zorgverleners van buiten de provincie.

Onderzoeksbureaus Prismant en IVA hebben niet alleen onderzocht hoeveel Zeeuwen ziekenhuiszorg, AWBZ-zorg en huisartsenzorg buiten de provinciegrens zoeken. Zij hebben ook gemeten hoeveel patiënten van buitenaf zorg consumeert in Zeeland. De uitstroom voor de ziekenhuiszorg bedroeg in 2007 24.042 (dag)opnames op een totaal aantal (dag)opnames van 91.262. Dat betekent dat 26 procent van de opnames van Zeeuwen buiten de provincie Zeeland plaatsvindt. Volgens de onderzoekers is dit aandeel in de afgelopen vijf jaar constant gebleven.

Zeeuwse ziekenhuizen

Volgens de onderzoekers is de uitstroom van ziekenhuispatiënten om verschillende redenen ‘logisch’. Er blijft echter een uitstroom van 7.163 (dag)opnames (acht procent) over, die min of meer vermijdbaar genoemd kan worden. Daarvan betreft ongeveer de ene helft opnames van inwoners uit de Oosterschelde regio naar overige Nederlandse ziekenhuizen, en de andere helft inwoners van Zeeuws-Vlaanderen naar Belgische ziekenhuizen. Op gemeenteniveau hebben de grensgemeentes de hoogste uitstroom. De specialismen waarvoor met name uitstroom is, betreffen cardiologie, orthopedie, interne geneeskunde, verloskunde en gynaecologie, oogheelkunde en heelkunde.

AWBZ cliënten

Bij de AWBZ zorg is er in de periode 2006 – 2007 sprake van een (gering) uitstroomoverschot voor de sectoren Verpleging en Verzorging en gehandicaptenzorg, en een (gering) instroomoverschot voor de sector ggz. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Pril geluk bij Zeeuse ziekenhuizen

Spoeddebat ziekenhuiz Walcheren levert weinig op

Verlies Zeeuwse ziekenhuizen lager dan verwacht

Klink haalt uit naar Zeeuwse ziekenhuizen

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.