Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zeeuwse ziekenhuizen willen opnieuw naar de NMa

De Zeeuwse ziekenhuizen streven ernaar om begin volgend jaar een nieuwe fusieaanvraag in te dienen bij de NMa. Dat zei bestuursvoorzitter Hans Simons van de Oosterscheldeziekenhuizen. Simons reageerde op de speech van NMa-bestuursvoorzitter Pieter Kalbfleisch vorige week tijdens het congres 'Ontwikkelingen mededingingsrecht 2007'. Kalbfleisch liet weten dat de Nma meer rekening gaat houden met kwaliteits- en efficiencywinst als zorginstellingen willen fuseren.

Toen de Oosterscheldeziekenhuizen in Goes en Ziekenhuis Walcheren in Vlissingen vorig jaar hun fusieaanvraag bij de NMa introkken, was dat omdat de NMa te weinig rekening zou houden met kwaliteitsargumenten. Hans Simons verweet de NMa toen een te stringent mededingingskader te hanteren dat te weinig rekening houdt met het specifieke karakter van de gezondheidszorg.

De bestuursvoorzitter van de NMa zegt nu dat hij zich erover verbaast dat in veel fusiezaken geen nadere poging is ondernomen tot het voordragen van een effiencyverweer. Terwijl efficiencies die leiden tot kwaliteitswinst vaak als reden voor een fusie worden gegeven. Zoals bijvoorbeeld bij de fusieaanvraag van de Zeeuwse ziekenhuizen.

De NMa heeft nu afgesproken dat de NZa en de Inspectie voor de Gezondheidszorg kwaliteitscriteria gaan ontwikkelen die de NMa gaat gebruiken om fusies te toetsen. Hans Simons: “Ik denk dat dit een heel positieve mededeling is. We moeten leren werken met een NMa die ervaring opdoet in de zorg en we hebben beiden geleerd van de voorafgaande fase.” De Zeeuwse ziekenhuizen hebben ondertussen niet stil gezeten: met de NZa en de Inspectie hebben zij een nieuwe fusiepoging intensief voorbereid.

Binnenkort gaan de Zeeuwen naar de NMa. Hans Simons: “In november hebben we een rondetafelgesprek bij de NMa om na te gaan of we die kwaliteitsinvalshoek voldoende substantieel kunnen maken. En of we onze argumenten in goede NMa-termen kunnen formuleren.” (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

De speech van NMa-bestuursvoorzitter Pieter Kalbfleisch

Lessen in fuseren

Links:

Website NMa

Website Oosterscheldeziekenhuizen

Website ziekenhuis Walcheren

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.