Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zelfdoding CDA-er Van der Heijden en echtgenote

Voormalig CDA-Kamerlid Frans Jozef van der Heijden (78) en zijn vrouw hebben vrijdag samen hun levens beëindigd. In een overlijdensbericht, dinsdag in het AD, lichten ze hun besluit om uit het leven te stappen toe.
bloemen.istock.jpg
Foto: iStock

Het echtpaar schreef zelf de tekst die zich laat lezen als statement en als kritiek op de bezuinigingen in de zorg.

Levenseinde
‘De discussie over een zelfgekozen levenseinde staat nog steeds in het teken van de vraag of mensen, die menen dat zij hun leven hebben voltooid, dat leven ook mogen beëindigen’, zo staat in de rouwadvertentie. ‘Alsof – in ons geval 53 jaar – samenleven in voor- en tegenspoed, maar vooral in liefde en geluk dan geen gewicht meer in de schaal legt bij de vraag dat leven ook samen te mogen beëindigen.’

‘Meest voor de hand ligt de vraag of mensen, die menen dat hun leven in groot lijden en last dreigt te eindigen, onder meer door ernstig aangetaste zorg, dat leven ook mogen beëindigen nu ze nog niet al te zeer lijden en in last voor zichzelf en anderen verkeren.’

Wetgeving
Gevraagd naar een inhoudelijke reactie op de nagelaten verklaring rond hun zelfgekozen dood, laat het CDA weten dat nu niet gepast te vinden. Juist de laatste weken is er veel discussie over ‘voltooid leven’. Het kabinet wil in overleg met verschillende organisaties een nieuwe wet uitwerken die regelt dat ouderen die vinden dat hun leven voltooid is, onder strikte voorwaarden hulp kunnen krijgen bij levensbeëindiging.

CDA
Van der Heijden werd in 1970 lid van de Rotterdamse gemeenteraad, toen nog voor de KVP, en was Kamerlid van 1982 tot 1998. In dat jaar keerde hij als lijstduwer met voorkeurstemmen terug in de raad. Hij maakte onder meer deel uit van een commissie die onderzoek deed naar het declaratiegedrag van oud-burgemeester Bram Peper. Ook was hij lid van Provinciale Staten van Zuid-Holland. Van der Heijdens partner Gonnie, met wie hij in 1963 trouwde, was actief in de Rotterdamse gemeentepolitiek.

Dossier Juridische Zaken
De zorg is aan verandering onderhevig wat onduidelijkheid en conflicten met zich meebrengt. De oplossing komt dan vaak uit het juridische circuit. In het dossier juridische zaken leest u over juridische kwesties, rechtszaken en het scheidsgerecht.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.