Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Zelfmanagement halveert risico op trombose

Mark van Dorresteijn
Mensen die zelf hun stollingswaarde controleren, verkleinen het risico op trombose met 49 procent. Dat blijkt uit een meta-analyse van elf studies in The Lancet.
Zelfmanagement halveert risico op trombose

In de grootschalige studie werd het effect van zelfmeten op het risico op trombose gemeten en vergeleken met mensen die hun bloed via een armprik laten controleren door een zorgverlener.

Controle

Van alle trombosepatiënten in Nederland meet slechts 10 procent zelf de stollingswaarde van het bloed. Dit gebeurt onder begeleiding van de trombosedienst. Het onderzoek in The Lancet bevestigt de veiligheid en betrouwbaarheid van het zelfmeten ten opzichte van de reguliere controle.

Van oudsher worden Nederlandse patiënten die anti-stollingsmedicatie gebruiken zeer regelmatig gecontroleerd bij de trombosedienst. Dit is noodzakelijk om de juiste dosering van medicatie te bepalen: te veel bloedverdunners geeft risico op bloedingen, te weinig verhoogt juist de kans op een stolsel wat kan leiden tot bijvoorbeeld trombose. Naast het feit dat zelfmeters veel minder vaak een trombose hebben, neemt het aantal bloedingen als gevolg van de antistollingsmiddelen niet toe, zo blijkt uit het artikel.

Meta-analyse

In de meta-analyse werd de data van elf studies uit Nederland, Oostenrijk, Duitsland, Denemarken, Spanje, Canada, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk met elkaar vergeleken. Uit de analyse bleek dat, in vergelijking met patiënten in de controlegroep (niet zelfmeten), patiënten die zelf meten bijna 50 procent minder kans hebben op een zogeheten trombo-embolie. Een trombo-embolie is een verstopping van kleine slagaderen en haarvaten door een (deel van een) bloedstolsel, dat zich vormt op en vastzit aan de beschadigde binnenkant van het bloedvat. Hierdoor is de bloeddoorstroming verminderd of zelfs helemaal gestopt. Dat kan afhankelijk van de locatie ernstige gevolgen hebben voor de patiënt. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Wat een open deur onderzoek: alle enigszins dementerenden of slecht gemotiveerde therapie-ontrouwen zitten bij de trombose dienst controle, die hooguit eens per 3 weken prikt.De zelfprikkers zijn gemotiveerde gebruikers, die begrijpen wat ze doen en waarom.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.