Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zelfstandige klinieken juichen registratieplicht toe

Privéklinieken, particuliere verpleeghuizen en verzorgingshuizen moeten zich binnenkort verplicht registreren. Dat is een van de regels uit de nieuwe Wet uitbreiding bestuurlijke handhaving volksgezondheidswetgeving. Branchevereniging Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) is verheugd over deze maatregel.
Zelfstandige klinieken juichen registratieplicht toe

De nieuwe wet die onlangs door de Eerste Kamer is goedgekeurd geeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) meer instrumenten in handen om toezicht te houden op de zorg. Naast de registratieplicht voor privéklinieken, particuliere verpleeghuizen en verzorgingshuizen krijgt de IGZ de bevoegdheid zonder toestemming van patiënten medische dossiers in te zien en mag zij bestuurlijke boetes en dwangsommen opleggen zonder tussenkomst van het Openbaar Ministerie. Deze nieuwe bevoegdheden maken het voor de IGZ makkelijker om toezicht te houden op privé-klinieken, want nu ontbreekt het de Inspectie aan een volledig overzicht van instellingen in Nederland die buiten de WTZi vallen.

Regeldruk registratieplicht

Ondanks de extra regeldruk en kosten van de registratie juicht ZKN de nieuwe wet toe. Woordvoerder Mieke Hoogvliet van ZKN: “Wij zijn juist hartstikke voor extra transparantie. Deze maatregelen scheiden het kaf van het koren. Want nu weet de consument vaak niet waar hij aan toe is. Er gebeuren soms toch rare dingen bij klinieken omdat iedereen bij wijze van spreken in de garage een kliniek kan openen. Dat zal nu niet meer zo makkelijk zijn.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Zelfstandige klinieken scoren hoog op klanttevredenheid

Yolande Mansveld bestuurslid bij ZKN

Omstreden kliniek voor geslachtskeuze kind opent deuren

Private Bergman Kliniek wil beurs op

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Belangrijk vind ik , dat wij Europese afspraken daarover maken. Clienten van de Zorg verplaatsen zich steeds meer naar andere Landen in Europa en daarbuiten.Minister Klink -VWS – pak dat binnen het Brusselse Circuit aan en ga Netwerken met resultaat.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.