Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Zelfverwijzers opvangen met spoedpost in ziekenhuis’

Mark van Dorresteijn
Patiënten die zichzelf verwijzen naar de spoedeisende hulp, moeten terechtkomen bij een spoedpost in het ziekenhuis bemand door huisartsen. Dat stelt de Vereniging Huisartsenposten Nederland (VHN) in het handboek ‘Samenwerking HAP + SEH’.
‘Zelfverwijzers opvangen met spoedpost in ziekenhuis’

Zelfverwijzende patiënten zijn doorgaans een grote kostenpost omdat een huisarts veel goedkoper kan werken dan een ziekenhuis. Bovendien is in veel gevallen geen specialist nodig om de verlangde zorg te verlenen. Mocht de huisartsenzorg niet volstaan, dan kan alsnog naar de specialistische zorg verwezen worden.

Klink en NPCF

Demissionair minister Klink pleitte in 2008 al voor een SEH en spoedpost op dezelfde locatie. Ook de NPCF is daar voorstander van na de meldactie Spoedzorg in juli 2009. De belangenorganisatie vindt de spoedpost een oplossing die duidelijkheid biedt aan de patiënt.

Handboek

Met het handboek willen de huisartsenposten laten zien dat zij klaar zijn om de samenwerking aan te gaan met de SEH’s. Het handboek bevat informatie over organisatie, financiële en juridische zaken, huisvesting en protocollen die bij de samenwerking komen kijken. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Spoedposten verkorten wachttijd acute zorg

‘Zet de ME maar voor de deur van de SEH’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

 1. Goed plan!
  Hierdoor kortere lijnen tussen eerstelijnszorg en ziekenhuis.
  Consultatie over en weer kan leiden tot meer duidelijkheid in vraagstelling bijv. kan pat. naar huis of nemen we haar/hem op?
  Hoop wel dat wachttijden hierdoor aanzienlijk worden bekort!
  Vaak komt het voor dat pat. uren doorbrengen op een SEH.
  EPD zou dan wel voor handen moeten kunnen zijn.
  Maakt anamnese inzichtelijk en daardoor mogelijk ook de afhandeling van individuele situaties/vraagstelling.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.