Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zet de ME maar voor de deur van de SEH’

Redactie Zorgvisie
Minister Klink wil Spoedeisende Hulpafdelingen van ziekenhuizen zelf laten betalen voor patiënten die net zo goed naar de huisarts hadden kunnen gaan. Hiermee wil Klink de toestroom naar de dure SEH’s indammen.

Dit is volgens de NOS één van punten in de uitgelekte Miljoenennota. Klink denkt zo honderden miljoenen te kunnen bezuinigen.

Mobiele Eenheid

Waar de grens ligt tussen wel of geen spoed en wie dat gaat bepalen, is nog niet bekend. SEH’s zien de bui al hangen. Frans de Voeght, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulpverpleegkundigen en hoofd van de SEH in Medisch Centrum Haaglanden, denkt dat de plannen van Klink agressie in de hand werken. “Als wij patiënten moeten gaan wegsturen, kunnen we de ME hier wel voor de deur neerzetten.”

Kogelvrij glas

De Voeght ziet wel wat in een betere samenwerking met de huisartsenposten die in veel ziekenhuizen zijn gevestigd naast de SEH. Zo kunnen patiënten binnen het ziekenhuisgebouw zelf blijven en toch hulp krijgen. Daarvoor moeten de huisartsenposten wel 24 uur per dag bemand zijn. Nu zijn er alleen huisartsen op de post aanwezig in de avond, nacht en weekenduren. De Voeght: “Het gaat erom dat je patiënten niet zonder hulp wegstuurt. In het verleden hebben wij een periode mensen moeten weigeren. Daarom zitten wij nu achter kogelvrij glas. Sinds wij weer alle patiënten helpen, is er bijna geen agressie meer.”

Tarieven

Een andere mogelijkheid tot bezuinigen, is het aanpassen van de tarieven. De Voeght: “Als wij voor laagcomplexe zorg die ook door een verpleegkundige gedaan kan worden, lagere tarieven mogen vragen, wordt de zorg goedkoper. Nu kan het plakken van een pleister in de honderden euro’s lopen.” (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Politie in het ziekenhuis

Huisartsen willen integratie met seh van ziekenhuizen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.