Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Ziekenhuis Bernhoven blij met rectificatie Consumentenbond

De Consumentenbond heeft gisteren een rectificatie geplaatst van een bericht waarin de bond stelt dat patiënten met borstkanker beter niet naar het Ziekenhuis Bernhoven in Oss en Veghel kunnen gaan. De Consumentenbond neemt in de correctie de kwalificatie terug dat het ziekenhuis een achterblijver is op het gebied van borstkanker.
Ziekenhuis Bernhoven blij met rectificatie Consumentenbond

Volgens woordvoerder Karen Wijnen van het Ziekenhuis Bernhoven is met de correctie de kous af. “Het is wel een zuinige correctie. De bond blijft zeggen dat onze toelichting bij de prestatie-indicatoren onduidelijk is en dat zij daarom een fout hebben gemaakt. Dat klopt volgens ons niet maar omdat deze rectificatie waarschijnlijk het hoogst haalbare is, laten we het er voorlopig toch maar bij zitten.” Volgens Wijnen is de schade die het ziekenhuis heeft geleden vanwege het onderzoek niet meer te achterhalen. “Je weet niet hoeveel patiënten vanwege de publicatie niet naar ons ziekenhuis zijn gekomen.”

Mammachirurgie

De Consumentenbond oordeelde in oktober naar aanleiding van de IGZ prestatie-indicatoren van 2008 dat ziekenhuis Bernhoven met zowel locatie Oss als Veghel achterblijft met de behandelingen voor borstkanker. Op beide locaties vinden minder dan 130 ingrepen per jaar plaats, en dat is beneden de ondergrens van het aantal verrichtingen dat nodig is voor kwalitatief hoge zorg. In een toelichting op de indicatoren staat echter dat dezelfde chirurgen op beide locaties de ingrepen doen en dat zodoende Bernhoven wel degelijk boven de 130 verrichtingen uitkomt. De bond had de aantallen voor Oss en Veghel eenvoudigweg bij elkaar op moeten tellen. Verder vergiste de bond zich in het feit dat er geen gespecialiseerde specialist voor mammachirurgie aanwezig zou zijn. Die is er wel degelijk. “Het risico van dit soort publicaties voor ziekenhuizen is erg hoog”, zegt Wijnen. “Door een fout van anderen sta je zo te boek als slecht ziekenhuis.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Consumentenbond rectificeert uitkomst

Inspectie: Ziekenhuis Bernhoven was slordig

Bussemaker: meer openheid over prestaties in zorg

Consumentenbond sleept ONVZ voor de rechter

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Belachelijk inderdaad dat mensen die van toeten noch blazen weten, niet weten hoe de zorg in een ziekenuis is georganiseerd, op basis van een paar getallen uitspraken doen die verstrekkende gevolgen kunnen hebben. Zowiezo vind ik de waarde van de indicatoren erg discutabel.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.