Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuis Bernhoven volgt patiënten met sms-service

Het ziekenhuis Bernhoven in Oss en Veghel gaat met ingang van medio februari patiënten die zijn geopereerd, per mobiele telefoon volgen. Patiënten die zijn behandeld en onmiddellijk naar huis gaan, worden verschillende keren per dag gebeld. Bernhoven zegt het eerste ziekenhuis in Nederland te zijn met die service.

Met de dienst kan Bernhoven jaarlijks vierduizend patiënten helpen. Gedurende drie dagen krijgen zij drie keer per dag per computer een telefoontje waarin gevraagd wordt via een sms’je de mate van pijn aan te geven. Het gaat vooral om patiënten die een liesbreukoperatie, een kijkoperatie aan knie of schouder of een gynaecologische ingreep (sterilisatie) hebben ondergaan.

Behandeling aangepast

De aanpak geeft de patiënten het gevoel dat ze op de voet worden gevolgd. Als het nodig is, kan de behandeling snel worden aangepast. Een half uur voor het telefoontje krijgen ze een sms-bericht waarin ze aan het komende telefoontje worden herinnerd.

Chronische pijn

Een patiënt die veel pijn heeft, herstelt minder snel en heeft een grotere kans op infecties. Het project is een vervolg op een proef die Bernhoven de afgelopen zomer heeft gedaan. Daarbij gaven dertig patiënten met chronische pijn hun mate van pijn per sms door aan het ziekenhuis. “Dat gaf een goed beeld van de pijnontwikkeling’’, aldus anesthesioloog Marcel Schenkels.

Systeem uitbreiden

De aangeven pijnwaarden worden opgeslagen in de computer. De arts krijgt een seintje als de patiënt te veel pijn heeft. Schenkels: “In dat geval zoeken we contact met de patiënt. We kijken of er aanvullende medicatie nodig is of dat de patiënt eventueel opgenomen moet worden.’’ Het is de bedoeling het systeem op een aantal punten uit te breiden. Zo is het ook mogelijk om patiënten te herinneren aan afspraken, inname van medicijnen of aan het feit dat zij nuchter in het ziekenhuis moeten verschijnen. (ANP)

Lees ook:

Sms’en bij hartstilstand voor eerste hulp

Huidartsen Bernhoven beginnen eigen kliniek

Oncologiecentrum meer aandacht voor pijnbestrijding

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.