Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuis controleert medicatie met 3D-scan

Mark van Dorresteijn
Het Deventer Ziekenhuis test een apparaat dat via een 3D-scan controleert of een patiënt de juiste medicatie krijgt. De MedEye, zoals het apparaat heet, is van het bedrijf Mint Solutions. De proef start op 17 augustus.
Ziekenhuis controleert medicatie met 3D-scan

Hoewel officiële cijfers ontbreken, komt het volgens het ziekenhuis nog te vaak voor dat patiënten de verkeerde medicijnen krijgen toegediend. De ziekenhuizen doen er dan ook alles aan om dat te verbeteren. Zo zet het Deventer Ziekenhuis straks apothekersassistenten in die het ‘uitzetten’ van medicatie overnemen van de verpleegkundigen. Al eerder werd alle medicatie in Deventer digitaal geregistreerd zodat de informatie overal beschikbaar is, en fouten bij het overschrijven worden voorkomen.

Snelle scan

Het ziekenhuis wil dat de medicatieverstrekking in een geheel gesloten en veilig systeem komt. Daarom wordt nu ook de laatste stap – de toediening bij de patiënt – veiliger gemaakt. In de komende twee maanden wordt daarvoor op verpleegafdeling G2 de MedEye gebruikt. Het is een apparaat, ter grootte van een kleine pc waarin een 3D-scanner zit. De verpleegkundige haalt de tabletten en capsules uit de verpakking en stopt die in de lade van de MedEye. Die is verbonden met het computersysteem. Omdat alle tabletten en capsules verschillen in bijvoorbeeld kleur, grootte, gewicht en structuur, kan de MedEye zien of de patiënt de juiste medicatie krijgt. Is dat het geval, dan geeft de MedEye een akkoord voor toediening. Op termijn wordt mogelijk ook medicatie die via infuus wordt toegediend op deze manier gescand.

Lees ook:

Interview over de MedEye op Nursing.nl

Innovatie

Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. Hoe verschillende zorginstellingen of ondernemers hun weg vinden, leest u in het dossier innovatie.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.