Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ziekenhuiszorg aan huis is beter voor ouderen’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Voor ouderen die geen goed overzicht over hun eigen leven hebben is Hospital@home een uitkomst. Het is voor hen veel beter als het ziekenhuis bij hen thuis komt, zegt internist-geriater Sophia de Rooij in deze video.
Sophia de Rooij (links) in gesprek met Meike de Jong (rechts)
Sophia de Rooij (links) in gesprek met Meike de Jong (rechts)

Het is onvermijdelijk dat ziekenhuizen een deel van de behandelingen bij mensen thuis gaan doen, stelt Sophia de Rooij, internist-geriater en hoogleraar ouderengeneeskunde, in een interview op het Congres Ouderenzorg op de juiste plek in oktober 2018. Door de vergrijzing en het personeelstekort is het immers onmogelijk om alle ouderen in het ziekenhuis te helpen. En het is nog eens beter voor ouderen ook als het ziekenhuis naar ze toekomt. ‘Voor ouderen die geen goed overzicht hebben van hun eigen leven is het ziekenhuis niet de beste plek om te herstellen van een crisis. Ze missen hun eigen spullen. Ze hebben geen eetlust, waardoor ze slecht eten in het ziekenhuis. De familieleden die hun kunnen motiveren om te herstellen mogen alleen op bezoekuren langskomen.’

Opschalen Hospital@home

Bij Hospital@home levert het ziekenhuis met de wijkverpleging en de huisarts ziekenhuiszorg aan huis. De pilot van Sophia de Rooij richt zich op ouderen met dementie. ‘Bij deze doelgroep valt de meeste winst te boeken in het voorkomen van ziekenhuisopnames.’ De Rooij moest zich door een woud aan regelgeving een weg banen voordat de pilot van start kon. Zo mogen patiënten bijvoorbeeld niet op één dag zowel ziekenhuiszorg als wijkverpleging krijgen. De Rooij noteerde in totaal 52 belemmerende regels waarvoor ze ‘work-arounds’ moest maken. Voor een goede samenwerking tussen de klinisch geriater uit het ziekenhuis, die hoofdbehandelaar blijft, huisartsen en wijkverpleging zijn protocollen opgesteld. De haalbaarheidsstudie met vijf patiënten toont aan dat het kan. De Rooij gaat op het Congres Ouderenzorg op de juiste plek, deel II, op 15 maart 2018 in op Health Deal die ze gaat sluiten met vijf ziekenhuizen om het project grootschaliger op te zetten. De bedoeling is om ook patiënten met hartfalen en COPD erbij te betrekken.

Ouderenzorg op de juiste plek – deel 2

Zorgvisie organiseert op 15 maart het congres de tweede editie van Ouderenzorg op de juiste plek. Hoogleraar acute ouderenzorg Bianca Buurman zal ingaan op meer dan een half jaar ervaring in de wijkkliniek van het AMC en Cordaan. Hoogleraar langdurige zorg Anne-Mei Thé vertelt over haar ervaringen in proeftuinen met sociale interventies voor thuiswonende mensen met dementie en hun mantelzorgers. Ggz-bestuurder Jolande Tijhuis spreekt over de tijdelijke opname-unit voor ouderen met ernstig probleemgedrag, die ggz-aanbieder Vincent van Gogh organiseert met ouderenzorgorganisatie Proteion.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.