Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ziekenhuizen bevestigen verminderde omzetgroei

De daling van het aantal behandelingen die in 2012 begon, zet ook in 2013 door. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) vandaag. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde eerder een groei van ziekenhuiszorg van vijf procent, maar dat is een vertekend beeld, aldus de NVZ.
Ziekenhuizen bevestigen verminderde omzetgroei

Volgens een nieuw analyse-instrument van de NVZ en NFU, de Omzetmonitor, blijft de groei van ziekenhuisbehandelingen binnen de afspraken van het hoofdlijnenakkoord. De reële groeiruimte die met zorgverzekeraars werd afgesproken bedroeg in 2013 tussen de 1 tot 2 procent en ligt daarmee onder de doelstelling van het hoofdlijnenakkoord van 2,5 procent (exclusief loon- en prijsbijstelling). Dit resultaat is gemeten door de nieuwe Omzetmonitor, die de sector in staat stelt om al tijdens het lopende jaar gedetailleerd snel inzicht te geven in de ontwikkeling van de kosten.

Zwaardere casemix

In 2012 daalde het aantal behandelde patiënten, maar werd tegelijk de casemix zwaarder. Dus relatief lichte patiënten gingen in 2012 minder naar het ziekenhuis. Dat zou kunnen wijzen op uitstelgedrag. Voor patiënten die wel in het ziekenhuis kwamen trad een lichte verschuiving op naar wat zwaardere behandelingen. Deze trend zette zich in de eerste helft van 2013 door.

CBS

In de omzetmonitor is de overheveling van dure medicijnen niet meegerekend. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde op 14 mei 2014 een groei van de ziekenhuiszorg van 5 procent. Dit beeld is volgens de NVZ vertekend omdat ziekenhuizen dure kankermedicijnen en groeihormonen tegenwoordig zelf verstrekken. Deze kosten kwamen voorheen op rekening van de apotheken.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.