Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen bieden vaker patiëntportalen en e-consulten aan

Twee op de drie ziekenhuizen heeft een patiëntportaal dat online inzage biedt in medische gegevens. Vorig jaar was dit nog één op de drie. Het e-consult wordt ook vaker aangeboden.
hoofdlijnenakkoord, gegevensuitwisseling innovatie ict en e-health
iStock

Patiënten kunnen nu bij 49 van de 77 ziekenhuizen inloggen om bij hun gegevens te komen. Sinds augustus 2017 zijn er 21 patiëntportalen bijgekomen. Het aantal ziekenhuizen dat e-consult aanbiedt, stijgt van 17 naar 29. Het is niet bekend hoe vaak gebruik wordt gemaakt van het e-consult. Dat blijkt uit cijfers van expertisecentrum e-health Nictiz.

Uitslagen inzien

Zorggebruikers kunnen bij 47 ziekenhuizen hun laboratoriumresultaten inzien. Bij 33 ziekenhuizen kunnen zij verslagen van beeldvormend onderzoek en radiologie inzien. Bij 4 ziekenhuizen zijn ook de beelden zoals röntgenfoto’s en MRI-scans in te zien. 21 procent (10 van de 47 ziekenhuizen) stelt de laboratoriumuitslagen binnen een dag beschikbaar in het portaal (realtime). Bij 32 ziekenhuizen staan de resultaten binnen een week in het portaal. Bij de ziekenhuizen met realtime inzage krijgen zorggebruikers vaak de waarschuwing dat de arts de laboratoriumresultaten nog niet heeft bekeken.

Vraag stellen

Bij 29 ziekenhuizen is het mogelijk om in het patiëntportaal een vraag te stellen aan de arts (e-consult). Bij twee ziekenhuizen kunnen zorggebruikers foto’s toevoegen en bij 1 ziekenhuis is videoconsult mogelijk. Vrijwel alle patiëntportalen bieden inzicht in onderzoeksresultaten.

Vergoedingen

Onlangs heeft de Federatie Medisch Specialisten (FMS) een handreiking uitgebracht om het gebruik van e-healthtoepassingen, zoals een e-consult, te stimuleren. Hierbij gaat het om drie vormen van e-consult: bel-consulten, schriftelijke consultaties en screen-to-screen consulten. Sinds 1 januari 2018 worden e-consulten vergoed. Nictiz verwacht dat het aantal patiëntportalen met e-consult en videobellen nog verder zal toenemen.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil dat per 2020 iedereen zijn medische gegevens digitaal en gestructureerd kan inzien en eigen gegevens kan toevoegen aan zijn persoonlijke gezondheidsomgeving.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.