Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen boos op Hoogervorst

UTRECHT - De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) is boos op minister Hans Hoogervorst van Volksgezondheid, omdat hij vasthoudt aan een budgetkorting van 192 miljoen euro volgend jaar. Dat bedrag heeft hij opgenomen in de begroting die op prinsjesdag wordt gepresenteerd, maakte de NVZ dinsdag bekend.
Ziekenhuizen boos op Hoogervorst

De vereniging beraadt zich op verder te ondernemen actie. Ze zal donderdag bekendmaken wat ze gaat doen. “We willen die korting ongedaan maken”, aldus een woordvoerder. De korting vloeit voort uit een overschrijding van de ziekenhuisbegroting over 2005.

Tweede strafkorting

De verwachting is dat de ziekenhuizen over 2006 opnieuw meer geld zullen uitgeven dan begroot. Een tweede strafkorting hangt hen dus boven het hoofd. De ziekenhuizen zeggen gedwongen te zijn extra geld uit te geven omdat zich veel meer patiënten melden.

‘Geen moment gewaarschuwd’

Die patiënten zijn geholpen op basis van de afspraken die daarover bestonden met de zorgverzekeraars. De NVZ wijst er op dat de zorgverzekeraars in 2005 geen moment gewaarschuwd hebben voor begrotingsoverschrijding.

Waarom een stijging

Hoogervorst beloofde de ziekenhuizen al vorige week te onderzoeken waarom de vraag zo is gestegen. Maar volgens de NVZ blijft hij hoe dan ook vasthouden aan zijn voornemens om geld terug te vragen.

Ernstige financiële problemen

Het bedrag van 192 miljoen euro komt overeen met 1,6 procent van het totale ziekenhuisbudget. Samen met een al eerder afgesproken korting komt de totale korting voor 2007 op 3,9 procent ofwel: ruim 450 miljoen euro. De NVZ verwacht dat ziekenhuizen hierdoor ernstig in de financiële problemen zullen komen en dat dit kan leiden tot wachtlijsten, verlies van arbeidsplaatsen en zelfs de ondergang van een instelling. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.