Ziekenhuizen draaien dit jaar veel minder omzet dan begroot. Ze halen vaak de maximaal afgesproken groei van 2,5 procent niet eens. De reden is dat er dit jaar onverwacht veel minder patiënten naar het ziekenhuis komen.
Hierdoor hebben verschillende ziekenhuizen al moeten
Het zit hem misschien in het feit dat profvoetballers zondagssmiddags al meteen aan de MRI gaan en geholpen worden; maar mijn dochter wacht met hevige pijnen al 2 maanden. Het gekke is dat beide verhalen waar zijn. Dat zal de verwarring zijn.
de vraag van bestuurder met zakken-vulitis van ziekenhuizen en zorgverzekeraars om meer omzet, natuurlijk. Patienten zijn daarbij slechts vee.
Wonderlijk die term ‘patiëntentekort’. Wat is nu leidend, het aanbod of de vraag?
Vele kleine oorzaken die dezelfde kant op wijzen zorgen samen ook voor een grote verandering. Enekele slimme organisaties zullen hun flexibilteit vergroten, vele (nog) niet zo slimme organisaties zullen het probleem ontkennen en wachten tot het water tot over de neusgaten loopt.
ik zit al jaren net tegen de grens van diabetitie en heb een lichte hoge bloeddruk. ik moet vier keer per jaar bloed prikken en een maal per jaar extra plus een fundes oog onderzoek dan een keer per jaar naar een voet onderzoek, als ik alle kosten bij elkaar tel is mijn eigenbijdragen al op. dus ben ik maar gestopt met al deze geld verslindende praktijken van het ziekenhuis en afboekingen op mijn betaalrekening, kan ik toch weer wat andere levens behoeften voor kopen , en de rest zien we wel als dit weer nodig is, bedank hierbij de overheid, voor hun witte boorden criminaliteid.
ja, bij een eigen risico van 220 euro bij alle dingen die al in prijs verhoogd zijn, denk je toch wel even na voor je je naar een specialist laat doorsturen door de huisarts. Huisarts is gratis dus dan maar niet naar specialist. Want als je verder geen zorg gebruikt hangt daar wel een prijskaartje aan……………..
Hoe dom ben je als je een groei verwachtte van 8%, terwijl de overheid het al wilde aftoppen en de werkelijke groei inderdaad op 1,2 uitkomt. Maak je dan afspraken en plannen op die 8% dan ben je als bestuurder nogal incompentent.
Voor de goede orde, er staat niet in dat de kosten dalen, alleen dat de verwachte groei niet wordt gerealiseerd. De kosten stijgen nog steeds, alleen minder hard dan de ziekenhuizen hadden verwacht.
Typisch geval van actie=reactie: zorgverzeraars verhogen de tarieven en eigen risico waardoor patiënten minder snel naar huisarts en/of ziekenhuis gaan. Huisartsen moeten minder patiënten verwijzen naar het ziekenhuis vanwege de hoge kosten en raken hierdoor overbelast, patiënten blijven steeds langer wachten voordat ze aan de bel trekken met als gevolg weer (nog duurdere) langdurende onderzoeken en operaties. Tel daar nog bij de toenemende armoede onder de burger, pensioentekorten, toenemende vergrijzing, huizenmarkt die instort, enz. enz. Nog maar niet te spreken over de maatregelen voor artsen en specialisten in opleiding waardoor minder aanbod van goede specialisten en toename personeel uit het buitenland (goedkoper). Patienten die ‘bewuster’ gaan inkopen en voor behandeling naar geprivatiseerde behandelklinieken gaan of ziekenhuizen in het buitenland. Hoezo onverwacht? Bekijkt men de lijnen die zijn uitgezet vanaf 2006 dan zijn deze ontwikkelingen toch een logisch gevolg van het beleid dat is ingezet met betrekking tot bezuinigingen? Wanneer komt er een eind aan die domino-maatregelen?
HIEP HIEP HOERA!! We (en de ZORG) worden beter ??
marktwerking in z’n meest brede vorm. Reken maar dat de gemiddelde patient (en de 1e lijn) rekening houdt met de stijgende zorgkosten. Dat zien en horen we niet direct, maar wel indirect. Ik weet het, ik heb geen enkel bewijs hiervoor en het is ook bijna niet te bewijzen, maar ik geloof dat door alle aandacht voor stijgende zorgkosten de ‘zorgvrager’ (of het nou de patient of de huisarts is) nu zelf ook eens achter z’n oren is gaan krabben , en wat minder snel besluit om naar het ziekenhuis te gaan. Goeie zaak zou ik zeggen. Weg met alle overbodige luxe en doorgeschoten zekerheidszoekerij.
Het is ook nooit goed. Als het steeds verder stijgt hebben we een probleem en nu het daalt blijkbaar ook. Alleen waarom zit ik dan nog steeds tijden te wachten in een ziekenhuis omdat de planning van geen kant deugt?
Er kunnen toch meer oorzaken zijn, bijvoorbeeld dat huisartsen meer zelf behandelen en minder doorsturen.
Nou dan weten we wat er in de zorginkoopcontracten staat: een vast budget zonder volume verplichting.