Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen lopen achter met veiligheid

De ziekenhuizen zijn er nog lang niet. Op dit moment zijn de initiatieven op het gebied van patiëntveiligheid veel te versnipperd. De samenhang is ver te zoeken. Als dat niet snel verandert, dreigt de deadline van 2008 in het gedrang te komen.

In 2008 moet elk ziekenhuis beschikken over een geïntegreerd veiligheidsmanagementsysteem (VMS). Willen ze dat nog halen dan zullen ze nu keuzes moeten maken en snel moeten toewerken naar één samenhangend systeem. Die conclusie trekt Rein Willems, auteur van het in 2004 verschenen rapport Hier werk je veilig of je werkt hier niet .

Actie

Willems adviseert de ziekenhuizen om niet af te wachten maar direct een plan op te stellen voor de landelijke invoering van het VMS, inclusief een harde deadline. Hij zei dit tijdens een werkconferentie op 1 februari dit jaar die was belegd door ZonMw. Daar werd ook het rapport Op weg naar het veiligheidsmanagement: een tussenstand van het NIVEL gepresenteerd. Deze week biedt ZonMw het rapport en het verslag van de werkconferentie aan VWS aan.

Verantwoordelijk

Hoewel Willems in 2005 al stelde dat Raden van Bestuur verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van patiënten en medewerkers, is dat niet door de ziekenhuizen opgepakt. Een structuur waarbij een persoon verantwoordelijk is voor veiligheid, is absoluut noodzakelijk.

Verzekeraars

Het aan de orde stellen van veiligheid en kwaliteit tijdens de contractbesprekingen met zorgverzekeraars, gebeurt nog nauwelijks. Dat behoeft verbetering, volgens Willems. Daarbij moeten patiënten en patiëntenorganisaties nadrukkelijker een rol gaan spelen.

(ZorgVisie-Carina van Aartsen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.