Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Ziekenhuizen moeten in 2018 tweemaal sterftecijfers publiceren

Jan Kloeze
IGJ wil sneller inzicht in de sterftecijfers van ziekenhuizen. Door het inhaaleffect van de nieuwe voorschriften moeten de sterftecijfers dit jaar tweemaal worden gepubliceerd.
Sterftecijfers

Waar ziekenhuizen eerder bijna anderhalf jaar de tijd hadden om hun sterftecijfers openbaar te maken, is dat nu nog maar één jaar. De cijfers over 2016 zijn in maart van dit jaar bekend gemaakt. Uiterlijk op 31 december 2018 moeten ziekenhuizen nu ook laten weten wat het sterftecijfer over 2017 was. De inspectie wil op deze manier sneller inzicht in de kwaliteit van zorg krijgen, want het sterftecijfer wordt gezien als een belangrijke kwaliteitsindicator.

Ook de Consumentenbond en de Patiëntenfederatie zijn voorstanders van deze snellere, verplichte publicatie van sterftecijfers. De NZa heeft per 14 juli van dit jaar de betreffende regeling aangepast.

Hospital Standardized Mortality Ratio

Het gaat overigens niet om absolute getallen. Die zouden onmogelijk onderling vergeleken kunnen worden. Het CBS heeft een methode ontwikkeld om de zogenoemde Hospital Standardized Mortality Ratio (HSMR) vast te stellen. De berekening van deze ratio is sinds 2011 systematisch verbeterd door het CBS en beschrijft de verhouding tussen het werkelijke en het te verwachten aantal sterfgevallen.

Als het HSMR hoger is dan 100 dan sterven er in het betreffende ziekenhuis meer patiënten dan op grond de casemix mag worden verwacht en kan dat wijzen op slechte kwaliteit van zorg. Een soortgelijke ratio bestaat voor de sterftecijfers per diagnosegroep (SMR). Overigens zijn ziekenhuizen met minder dan 60 sterfgevallen per jaar vrijgesteld van de verplichting hun cijfers te publiceren.

Administratieve lasten vallen mee

De nieuwe regeling is afgestemd met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). De woordvoerder van de vereniging denkt dat het gaat lukken om dit jaar twee keer de cijfers te publiceren. Hij zegt dat de administratieve lasten meevallen. De bron van de Nederlandse sterftecijfers is de landelijke basisregistratie ziekenhuizen (LBZ). De cijfers gaan via Dutch Hospital Data (DHD) naar het centraal bureau voor de statistiek (CBS) waar ze dus worden verwerkt tot de ratio’s per ziekenhuis en per diagnosegroep. De NVZ heeft geen zicht op het aantal ziekenhuizen dat onder de vrijstellingsregeling valt. ‘Dat zal vanzelf blijken als de cijfers worden gepubliceerd’, aldus de woordvoerder.

Het CBS heeft volgens dataspecialist André van der Veen (De Praktijkindex) enkele maanden nodig om de nieuwe HSMR-cijfers te leveren, waarna de ziekenhuizen de gelegenheid krijgen te reageren op de voorlopige HSMR-uitkomsten. Daarna komen de definitieve cijfers tot stand, die dus vòòr de deadline van 31 december door de ziekenhuizen openbaar moeten worden gemaakt.

Nog sneller moet kunnen

Nu op 14 juli de nieuwe regeling van kracht is geworden, betekent dit dat het hele proces een stuk sneller moet verlopen. Overigens denkt Van der Veen dat met bestaande big data analyses de HSMR-cyclus nòg verder zou kunnen worden ingekort.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Twee dingen: “Hospitality Standardized Mortality Ratio”? Maar even aanpassen, gaat niet over gastvrijheid, denk ik. Zou ook wel wel veel meer aandacht mogen krijgen, maar dat is een ander onderwerp.
    Ten tweede vindt ik dit een voorbeeld van de problemen in de huidige gezondheidszorg. Iedereen, inclusief de minister, steunt het ontregelen van de zorg. We registreren ons een ongeluk. Waarom nu nog meer werk creëren voor de ziekenhuizen? Hou er mee op! Claimen dat de door wie dan ook voorgestelde toename van de registratielast nu wel iets gaat toevoegen volstaat daarbij niet.

  3. Sterftecijfer in ziekenhuizen een belangrijke kwaliteitsindicator? Van wat?
    Van de kwaliteit van opleiding van artsen? Van de interdisciplinaire samenwerking ( eigenlijk opvullen van elkaars grote kennishiaten) Kwaliteit en voldoende verplegenden aan het bed? Opvangvermogen ziekenhuizen om de ingezakte preventiekracht in de nulde en eerste lijn af te dekken? Opvang van de almaar toenemende multimorbiditeit en steeds voeger optredende vergrijzing? Waar mogen al die mensen straks nog dood gaan?
    Of denken de HSMR bedenkers, dat de kwaliteit van de managers en de boekhouders, die het ontslaan van zieke mensen of het boekhoudkundig omkatten van een sterfgeval als beleid gingen maken, hiermee op een hoger plan komt?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.