Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ziekenhuizen moeten overschrijdingen zelf betalen

Ziekenhuizen moeten zelf opdraaien voor eventuele overschrijdingen van het afgesproken zorgvolume.

De Tweede Kamer heeft dinsdag naar alle waarschijnlijkheid een motie van die strekking aangenomen. PvdA-Kamerlid Eelke van der Veen, indiener van de motie,stelt dat ziekenhuizen verantwoordelijkheid moeten dragen voor het budget. “Stel dat specialisten volgend jaar flink over het zorgvolume gaan, dan kan het niet zo zijn dat ziekenhuizen die rekening neerleggen bij de overheid of de burger.” De ChristenUnie en GroenLinks hebben de motie ondertekend. Ook het CDA steunt de motie.

Wegwerken wachtlijsten

Minister Klink van VWS is het eens met de motie. Hij zei begin september in een Kameroverleg dat hij de rekening van een eventuele overproductie in het vrije b-segment bij de ziekenhuizen zal neerleggen. Begin dit jaar stelde hij zich nog op het standpunt dat ziekenhuizen gevrijwaard zouden zijn van kortingen bij eventuele overschrijdingen van het budget. Hij wilde in dat geval ingrijpen

in het basispakket of het eigen risico.Volgens NVZ-woordvoerster Jakomien ter Haar komt het plan erop neer dat de bewijslast nu bij de ziekenhuizen komt te liggen. Zij moeten zelf kunnen aantonen dat eventuele budgetoverschrijdingen het gevolg zijn van het wegwerken van wachtlijsten. In dat geval zou een korting niet aan de orde zijn. Of de NVZ de bodemprocedure over de verantwoordelijkheid voor het zorgvolume nieuw leven gaat inblazen, kan de woordvoerster nog niet zeggen. Ter Haar: “Het woord bodemprocedure is al wel gevallen, maar we lopen ons nog niet warm”. (Bart Kiers / Carina van Aartsen)

Lees ook:

NVZ en Klink ruziën over rechtszaken

NVZ wil B-segment uitbreiden

VWS en NVZ ruziën over bodemprocedure

Ongeremde volume (weblog)

1 REACTIE

  1. Dit houdt dan in dat bij reguliere zorgvraag en bij een dreigende overschrijding de patiënt niet geholpen wordt en via de wachtlijst, wordt overgeheveld naar het volgende jaar. Dit vooral wanneer er volume afspraken gemaakt worden met de verzekeraars.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.