Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen Noord-Holland kampen met tekort aan isotopen

Mark van Dorresteijn
In verschillende ziekenhuizen in Noord-Holland is een tekort aan isotopen door het sluiten van de kernreactor in Petten. Dat meldt RTV Noord-Holland.
Ziekenhuizen Noord-Holland kampen met tekort aan isotopen

Door de sluiting kunnen in het Amstelland ziekenhuis volgende week dinsdag en woensdag enkele onderzoeken niet doorgaan. Het ziekenhuis denkt pas woensdag weer isotopen te krijgen. Ook het Slotervaart ziekenhuis en Tergooiziekenhuizen locatie Blaricum hebben last van het tekort. Zij verwachten niet dat afspraken afgezegd moeten worden, maar de ziekenhuizen zijn wel op zoek naar alternatieven.

Doorwerken met Pinksteren

In de planning van nieuwe afspraken wordt op dit moment rekening gehouden met de schaarste aan isotopen. Met Pinksteren werken bijvoorbeeld medewerkers in het ziekenhuis door om de levering van isotopen goed aan te laten sluiten op de behandelingen.

Maximale productie

De reactor in Petten is sinds februari dit jaar gesloten voor onderhoud aan het koelsysteem. Het is de bedoeling dat de reactor in augustus weer open gaat. In totaal zijn er vijf kernreactoren die medische isotopen produceren, deze staan in Canada, Nederland (Petten), België, Zuid-Afrika en Frankrijk. Doordat ook de Canadese kernreactor gesloten is, is het tekort ontstaan. België, Zuid-Afrika en Frankrijk draaien op dit moment een maximale productie om de tekorten zoveel mogelijk tegen te gaan. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Dreigend tekort medische isotopen in ziekenhuizen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.