Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen overwegen garantie op operaties

Een aantal ziekenhuizen in Nederland wil garantie op operaties gaan geven. Dat blijkt uit onderzoek van BNR Nieuwsradio. De kosten van de behandeling van complicaties binnen de garantieperiode zijn dan voor het ziekenhuis en niet voor de verzekeraar van de patiënt.

Voorzitter Joan Leemhuis van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zei tegen het radiostation dat verscheidene ziekenhuizen erover denken een garantieregeling in te voeren. Een daarvan is het Westfries Gasthuis in Hoorn. Directeur Hugo Keuzenkamp van die instelling denkt dat een garantie vooral kwaliteit oplevert. Als ze bijdraagt aan minder fouten en minder complicaties, is dat volgens hem goed voor de patiënt en zijn verzekeraar.

Fouten

Uit onderzoek bleek vorige maand dat jaarlijks ruim 1700 patiënten onnodig in ziekenhuizen sterven. Tot de oorzaken behoren fouten bij operaties. Minister Ab Klink van Volksgezondheid stelt zich ten doel dat de instellingen het aantal fouten over vijf jaar hebben gehalveerd.

Definitie

Leemhuis is er voorstander van dat ziekenhuizen een garantie geven, maar waarschuwt dat een aantal obstakels moeten verdwijnen voor ze kan worden ingevoerd. Het is bijvoorbeeld nog lastig om vermijdbare en onvermijdbare schade goed te definiëren.

Garantie

In de Amerikaanse staat Pennsylvania heeft een aantal ziekenhuizen goede resultaten bereikt door een garantie van negentig dagen op een operatie te geven. Minder patiënten kwamen op de intensieve zorg terecht en het gemiddeld aantal dagen dat iemand in het ziekenhuis lag, nam af. (ZorgVisie – WvdE)

Lees ook:

Klink wil halvering aantal fouten in vijf jaar

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.