Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ziekenhuizen, stop met zakelijke zwijgcontracten’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Bestuursvoorzitter Maartenskliniek Mark van Houdenhoven heeft genoeg van de zwijgcontracten die hij moet ondertekenen.
pillen en geld.fotolia.gif
Foto: Fotolia

Van Houdenhoven schrijft dit in een column voor Medisch Contact.

Zakelijke zwijgcontracten
Zwijgcontracten tieren in de zorg nog steeds welig. Van Houdenhoven doelt dan op de puur zakelijke zwijgcontracten tussen ziekenhuizen en farmaceuten of tussen ziekenhuizen en leveranciers van medische hulpmiddelen, zoals stents en pacemakers. ‘Het grote zwijgen’ garandeert dat de prijs van veel zorgproducten geheim blijft en te hoog is.’

Angst
Van Houdenhoven legt uit waarom ook hij toch tekent. Omdat een voorgestelde deal vervalt, hij problemen krijgt met zijn dokters en hij zijn eigen financiële doelstellingen niet haalt. Hij blijft dan de oude prijs betalen omdat de overstap naar een ander product tijd en geld kost.

Ook de minister
De bestuursvoorzitter is niet te spreken over minister Schippers, die zich tegen zwijgcontracten tussen ziekenhuizen en families keert maar ondertussen namens Nederland met de farmaceutische industrie onderhandelt en de prijs niet bekend mag maken. Van Houdenhoven roept zijn collega’s en vooral ook de minister op om gezamenlijk te stoppen met de zwijgcontracten en zo de industrie onder druk te zetten. 

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier Zorginkoop.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.