In eerste instantie kregen vijftien ziekenhuizen een tijdelijke vergunning voor de hartklepvervanging via een katheter. Slechts vijf daarvan kregen een voorlopige vergunning. Vier centra hadden geen of weinig ervaring opgedaan en moesten direct stoppen. De overige zes mogen nog doorgaan tot half augustus en moeten daarna stoppen met het uitvoeren van de ingreep. De ziekenhuizen protesteerde echter en stapten naar de rechter.
Eén lijn door VWS
De rechter bepaalde vervolgens dat het Catharina-ziekenhuis nog tot en met 20 oktober mocht doorgaan met deze ingreep waarbij de hartklep vervangen wordt via onder andere de lies. UMC Groningen en Erasmus MC stapten ook naar de rechter. Zij mochten echter langer doorgaan, tot zes weken na afronding van de bezwaarprocedure. Daarop besloot het ministerie om deze lijn door te trekken naar de andere protesterende ziekenhuizen. Naar verwachting is de bezwaarprocedure en de besluitvorming rond half december afgerond.
Bezwaarprocedure
Het Catharinaziekenhuis laat weten de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien. “Wij doen de meeste van dit soort ingrepen en hebben het op één na laagste mortaliteitscijfer”, aldus woordvoerder Hugo van den Berk. Volgens hem waren niet alle toetsingscriteria van de Inspectie vooraf bij de ziekenhuizen bekend. “Hadden wij die geweten, dan hadden wij daar rekening mee gehouden en waren we niet op de zesde plaats geëindigd.”
Ziekenhuizen
De zes ziekenhuizen die bezwaar maakten zijn: Het Catharinaziekenhuis, UMC Utrecht, UMC Groningen, Erasmus MC, MC Leeuwarden en het UMC St Radboud. De vijf ziekenhuizen die wel een vergunning kregen zijn: Het Leids UMC, het Antonius ziekenhuis, AMC Amsterdam, UMC Maastricht en het Amphia ziekenhuis. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)
Lees ook:
Catharina-ziekenhuis vecht hartkleppenbesluit succesvol aan
Ziekenhuizen in opstand tegen hartklepbesluit
Catharina-ziekenhuis naar rechter vanwege hartklepoperatie
MC Leeuwarden vecht hartklepbesluit aan
harVijf ziekenhuizen krijgen vergunning voor percutane hartkleptklepingreep
Zorgvisie magazine
Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.
Onbegrijpelijk van het Ministerie van VWS.Wij moeten in 2011 Miljarden bezuinigen in o.a. de Zorg en wat is het resultaat . Maak ook als VWS keuzes en laat het over aan 5 Deskundige Ziekenhuizen in NL en laat andere Ziekenhuizen het andere werk doen.
In deze tijd van Crisis moet je keuzes maken. Je kunt de vraag stellen , moet je als Ziekenhuis alles willen blijven doen ?
De Politiek laat het afweten.
Het ligt te gevoelig en laat het over aan ” Anderen !”