Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ziekenhuizen tot 2011 door met percutane hartklepingreep

Mark van Dorresteijn
Het ministerie van VWS heeft bepaald dat de ziekenhuizen die bezwaar hebben gemaakt tegen het hartklepbesluit nog tot minimaal 2011 door mogen gaan met de percutane hartklepoperatie.
Ziekenhuizen tot 2011 door met percutane hartklepingreep

In eerste instantie kregen vijftien ziekenhuizen een tijdelijke vergunning voor de hartklepvervanging via een katheter. Slechts vijf daarvan kregen een voorlopige vergunning. Vier centra hadden geen of weinig ervaring opgedaan en moesten direct stoppen. De overige zes mogen nog doorgaan tot half augustus en moeten daarna stoppen met het uitvoeren van de ingreep. De ziekenhuizen protesteerde echter en stapten naar de rechter.

Eén lijn door VWS

De rechter bepaalde vervolgens dat het Catharina-ziekenhuis nog tot en met 20 oktober mocht doorgaan met deze ingreep waarbij de hartklep vervangen wordt via onder andere de lies. UMC Groningen en Erasmus MC stapten ook naar de rechter. Zij mochten echter langer doorgaan, tot zes weken na afronding van de bezwaarprocedure. Daarop besloot het ministerie om deze lijn door te trekken naar de andere protesterende ziekenhuizen. Naar verwachting is de bezwaarprocedure en de besluitvorming rond half december afgerond.

Bezwaarprocedure

Het Catharinaziekenhuis laat weten de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien. “Wij doen de meeste van dit soort ingrepen en hebben het op één na laagste mortaliteitscijfer”, aldus woordvoerder Hugo van den Berk. Volgens hem waren niet alle toetsingscriteria van de Inspectie vooraf bij de ziekenhuizen bekend. “Hadden wij die geweten, dan hadden wij daar rekening mee gehouden en waren we niet op de zesde plaats geëindigd.”

Ziekenhuizen

De zes ziekenhuizen die bezwaar maakten zijn: Het Catharinaziekenhuis, UMC Utrecht, UMC Groningen, Erasmus MC, MC Leeuwarden en het UMC St Radboud. De vijf ziekenhuizen die wel een vergunning kregen zijn: Het Leids UMC, het Antonius ziekenhuis, AMC Amsterdam, UMC Maastricht en het Amphia ziekenhuis. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Catharina-ziekenhuis vecht hartkleppenbesluit succesvol aan

Ziekenhuizen in opstand tegen hartklepbesluit

Catharina-ziekenhuis naar rechter vanwege hartklepoperatie

MC Leeuwarden vecht hartklepbesluit aan

harVijf ziekenhuizen krijgen vergunning voor percutane hartkleptklepingreep

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Onbegrijpelijk van het Ministerie van VWS.Wij moeten in 2011 Miljarden bezuinigen in o.a. de Zorg en wat is het resultaat . Maak ook als VWS keuzes en laat het over aan 5 Deskundige Ziekenhuizen in NL en laat andere Ziekenhuizen het andere werk doen.
    In deze tijd van Crisis moet je keuzes maken. Je kunt de vraag stellen , moet je als Ziekenhuis alles willen blijven doen ?
    De Politiek laat het afweten.
    Het ligt te gevoelig en laat het over aan ” Anderen !”

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.