Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ziekenhuizen traag met risicomanagement

Eindredacteur
Ziekenhuizen hebben nog te weinig zicht op de veiligheidsrisico’s die ze lopen. Vooral de analyses van bedrijfsprocessen om vooraf risico’s te kunnen inschatten, verlopen langzaam. Dat is een van de conclusies uit een nog te verschijnen inspectierapport over de patiëntveiligheid in ziekenhuizen.
Ziekenhuizen traag met risicomanagement

Uiterlijk in december 2012 moeten alle ziekenhuizen beschikken over een gecertificeerd veiligheidsmanagementsysteem. Alle door de inspectie bezochte ziekenhuizen zijn hier druk mee bezig. Risicomanagement is hiervan een onderdeel. Brigit Heemskerk, manager van het landelijk VMS veiligheidsprogramma, zegt op basis van cijfers gunstig te zijn gestemd: “Alle ziekenhuizen zeggen de accreditatie te gaan halen. Of dat daadwerkelijk gaat lukken, moeten we natuurlijk afwachten. Er moet nog heel veel gebeuren.”

Het landelijk vms-programma is een van de initiatieven die bij zal moeten dragen aan de reductie van schade in Nederlandse ziekenhuizen. Daartoe moeten alle ziekenhuizen een veiligheidsmanagementsysteem invoeren dat voldoet aan de eisen. In 2007 hebben de veldpartijen een veldnorm opgesteld voor veiligheid, de NTA 8009. Om 2012 te kunnen halen, is een soort spoorboekje ontwikkeld, legt Heemskerk uit. De inspectie heeft de afgelopen jaren gecontroleerd hoe ver ziekenhuizen hiermee zijn. Er is dus nog niet getoetst op de norm, dat gebeurt pas vanaf 2013.

Eke Zijlstra, voorzitter van een NTA-werkgroep, denkt dat niet alle ziekenhuizen december 2012 gaan halen. “Prospectieve risicoanalyse betekent dat je vooraf de processen ontwerpt zodat je bepaalde risico’s niet meer loopt. Die trajecten zijn vaak heel langdurig en vragen de inzet van deskundig personeel. Instellingen moeten daarin investeren. Op dat punt hebben de ziekenhuizen nog een stevige slag te slaan.” (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Zorgvisie weekoverzicht

Een interview met Eke Zijlstra leest u in het Zorgvisie weekoverzicht dat abonnees vandaag ontvangen.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.