Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen verbeteren hun solvabiliteit

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De gemiddelde solvabiliteit van ziekenhuizen lag met 17 procent voor eerst boven het streefniveau van 15 procent. Dat blijkt uit het NVZ-brancherapport Zorg op doorreis van de 81 algemene ziekenhuizen over het jaar 2010.
Ziekenhuizen verbeteren hun solvabiliteit

De solvabiliteit, de mate waarin ziekenhuizen op de lange termijn kunnen voldoen aan hun financiële verplichtingen, is de laatste jaren fors gestegen, volgens het rapport van de NVZ vereniging van Ziekenhuizen. In 2005 en 2006 bedroeg die gemiddeld nog slechts 9 procent.

Variatie in solvabiliteit is groot

De variatie in solvabiliteit is groot. Het armlastigste ziekenhuis heeft een negatieve solvabiliteit van 29 procent. Bij het rijkste ziekenhuis bedraagt dit percentage maar liefst 59 procent. Van de 81 algemene ziekenhuizen voldoen er 48 aan de streefnorm van 15 procent. Grote ziekenhuizen hebben gemiddeld een hogere solvabiliteit (18 procent) dan kleine (15 procent). De solvabiliteit van grote ziekenhuizen is het snelst gegroeid in de gebieden met de hoogste marktdichtheid, de Randstad en de regio Eindhoven.

1 op 14 ziekenhuizen verliesgevend

In 2010 leed ongeveer een op de veertien ziekenhuizen verlies. In 2007 was dat bijna een op vier. Het gemiddelde resultaat bedroeg in 2010 1,8 procent van de omzet. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

‘Faillissement dreigt voor kleine ziekenhuizen’

Onnodig faillissement ziekenhuizen dreigt

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.