Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen vergelijken kankerbehandelingen

Zes topziekenhuizen die samen zo'n 10 procent van de kankerbehandelingen voor hun rekening nemen, hebben hun aanpak vergeleken. Zo hopen de Santeon-ziekenhuizen de oncologische zorg voor de patiënt de verbeteren.
Ziekenhuizen vergelijken kankerbehandelingen

Zo blijkt in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven de groep van palliatieve longkankerpatiënten gemiddeld langer te leven dan in het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht/Nieuwegein. Als mogelijke oorzaak is aangewezen dat patiënten in de laatste levensfase in Eindhoven vaker chemotherapie krijgen dan in Utrecht. In een volgende stap wordt onderzocht of het langere leven ook meer kwaliteit van leven met zich meebrengt, aldus Santeon vrijdag. Ook voor de behandeling van prostaatkanker is een methodiek ontwikkeld om tot een betere therapiekeuze te komen. Behandeling die naar verwachting niet bijdraagt aan verlenging van de levensduur, kan vaak beter achterwege worden gelaten om onnodige bijwerkingen of complicaties te voorkomen.

Levensduur

Uroloog Rik Somford van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen zegt: ‘Bij een patiënt met prostaatkanker is het niet per se zo dat hij aan deze aandoening zal overlijden. Het is dus van belang om goed te kunnen identificeren welke patiënten baat gaan hebben bij een op genezing gerichte behandeling. Is de verwachting dat de behandeling niet bijdraagt aan verlenging van de levensduur, dan is niet-behandelen vaak beter om onnodige bijwerkingen of complicaties te voorkomen.’

Rekenregel

Met de urologen uit de Santeon ziekenhuizen is op basis van wetenschappelijk literatuur en de beschikbare data een rekenregel ontwikkeld, waarbij rekening gehouden wordt met leeftijd, de agressiviteit van de tumor en met eventuele andere medische aandoeningen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.