Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen voldoen nog niet aan veiligheidsnorm

Nog geen enkel ziekenhuis beschikt over een gecertificeerd veiligheidsmanagementsysteem (vms). Hoewel de brancheorganisaties zich al in 2004 achter het advies van Rein Willems schaarden om vanaf 2008 een vms verplicht te stellen.
Ziekenhuizen voldoen nog niet aan veiligheidsnorm

Ziekenhuizen geven te weinig prioriteit aan veiligheid. Geen enkel ziekenhuis beschikt nog over een gecertificeerd veiligheidsmanagementsysteem om vermijdbare fouten terug te dringen. Terwijl de afspraak was dat alle ziekenhuizen hier al vanaf 2008 mee zouden werken. Bestuurder Robin Thieme Groen van de Isala Klinieken: “Er is veel te weinig discipline in de zorg. We spreken iets af maar we doen het niet. En we spreken elkaar er ook niet op aan als iemand zich niet aan gedragsregels houdt, want dat is ‘not done’. Daar moet echt verandering in komen.”

Vermijdbare doden

Nog geen twee jaar geleden leek de zorg eindelijk wakker te zijn geschrokken van het aantal vermijdbare doden. Maar ook het gemeenschappelijke plan van de branche, ‘Voorkom schade, werk veilig’, om deze binnen vijf jaar te halveren, heeft alweer een jaar vertraging opgelopen. Na de zomer van dit jaar zijn alle doelstellingen uitgewerkt, zo verwacht de programmamanager.

Veiligheidsmanagementsysteem

Shell-topman Rein Willems adviseerde in 2004 in het kader van het ‘Sneller Beter’-programma dat alle ziekenhuizen vanaf 2008 moesten werken met een gecertificeerd veiligheidsmanagement systeem (vms) om het aantal vermijdbare medische fouten drastisch te verminderen. Nu, ruim een jaar later, is er nog geen enkel vms gecertificeerd. Pas in 2012 hoeven ziekenhuizen volledig te voldoen aan alle veiligheidsnormen. Zowel de Inspectie als directeur Robin Thieme Groen, vinden dat het best wat sneller mag. Thieme Groen: “We hadden dit allemaal al lang moeten doen, maar om een of andere manier hadden we er steeds geen tijd voor.” (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Het hele artikel verschijnt morgen 23 januari in het februarinummer van Zorgvisie magazine

Lees meer:

Klink: ‘Veiligheid ziekenhuizen kan beter’

Programma patiëntveiligheid uitgebreid met nazorg

Ziekenhuizen zijn laks met veiligheid

Regieorgaan kwaliteit en veiligheid in 2009

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.