Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ziekenhuizen weigeren onverzekerden’

UTRECHT - Ziekenhuizen zetten steeds vaker onverzekerden op straat. Twee Rotterdamse artsen zeggen dat in het blad Medisch Contact. Volgens de artsen sturen ziekenhuizen patiënten zonder papieren bij de balie al weg, zonder er beoordeeld is of de persoon dringend medische hulp nodig heeft.

Een niet nader genoemd Rotterdams ziekenhuis zou zelfs tegen de dokters M. Kok, die hulp biedt aan illegalen , en huisarts F. Sikken hebben gezegd dat ze sowieso geen onverzekerden meer mogen doorverwijzen.

Compensatie

Het Tweede Kamerlid Khadija Arib (PvdA) zegt het probleem te kennen. Volgens haar wijzen het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam en het MC Haaglanden in Den Haag onverzekerden ook de deur. Arib heeft samen met GroenLinks vrijdag opheldering gevraagd aan minister Hoogervorst van Volksgezondheid. De twee fracties vinden dat Hoogervorst een waarborgfonds moet instellen dat ziekenhuizen financieel compenseert voor de hulp aan onverzekerden. Ook de SP wil dat Hoogervorst uitleg geeft.

Noodhulp

Volgens de regels heeft iedereen, ook onverzekerden, recht op acuut noodzakelijke hulp. De twee Rotterdamse artsen stellen echter dat niemand precies weet wat de definitie is van die noodhulp. Elke individuele arts kan volgens hen weer een andere afweging maken.

Aantallen

Sinds begin dit jaar de nieuwe zorgverzekeringswet is ingevoerd, kunnen ziekenhuizen geen beroep meer doen op een pot voor hulp aan onverzekerden. Als ze deze patiënten helpen, draaien ze zelf op voor de kosten. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) pleit, volgens een woordvoerder, al langer voor de invoering van het waarborgfonds. Hoogervorst heeft in februari al gezegd daar best te voelen. Maar hij wil het alleen invoeren als blijkt dat het aantal onverzekerden sinds januari van dit jaar enorm is gestegen. De minister presenteert naar verwachting binnenkort onderzoek over het aantal onderzekerden. Ook maakt hij dan bekend of hij maatregelen neemt om hen te helpen. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.