Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen zien niets in nieuwe rechtsvorm

Het ministerie van Justitie komt voor de zomer met een concept wetsvoorstel voor de maatschappelijke onderneming zonder winstoogmerk. Deze nieuwe rechtsvorm komt beschikbaar voor instellingen in de zorg, volkshuisvesting en het onderwijs. Bij vertegenwoordigers uit die sectoren bestaat weinig animo. Dat schrijft het Financieel Dagblad.

Rendement

Inhoudelijk heeft de maatschappelijke onderneming de kenmerken van een stichting of vereniging. Met dit verschil dat het maken van enig rendement is toegestaan. Hetzij om dit toe te voegen aan de winst van de organisatie, hetzij om dit te herinvesteren in de kwaliteit van zorg.

Wijffels

In september vorig jaar bracht een werkgroep onder leiding van dr. Herman Wijffels een rapport uit met het voorstel deze nieuwe rechtsvorm te introduceren als alternatief voor een stichtings- of verenigingsvorm. Volgens de werkgroep sluiten de kenmerken van de maatschappelijke onderneming beter aan bij ontwikkelingen in de semipublieke sectoren.

Verantwoording

Het kabinet ziet veel in de nieuwe ondernemingsvorm en denkt dat de winst op die manier beter behouden kan blijven voor publieke doelen. Bovendien zou het de overheid in staat stellen om terug te treden op die terreinen waar de maatschappelijke ondernemingen zelf in staat zijn om te voorzien in de behoeften van dat deel van de samenleving waarin zij opereren. Een dergelijke onderneming moet namelijk verantwoording afleggen aan belanghebbenden, bijvoorbeeld patiënten.

Niets

Voorzitter Joan Leemhuis van de NVZ ziet niets in het voorstel. Volgens haar zitten ziekenhuizen niet te wachten op een nieuwe rechtspersoon en hebben zij nu voldoende aan de BV of de NV. (ZorgVisie-Carina van Aartsen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.