Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Ziekenhuizen zijn laks met veiligheid

Ziekenhuizen moesten al sinds de invoering van de Kwaliteitswet zorginstellingen in 1996 beschikken over een veiligheidsmanagementsysteem. Dat zegt Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, in een interview met Zorgvisie.

Ziekenhuizen beloofden in 2004, na het verschijnen van het rapport ‘Je werkt veilig of je werkt hier niet’ van oud-Shell-topman Rein Willems, plechtig dat ze in 2008 allemaal zouden beschikken over een veiligheidsmanagementsysteem (vms). Maar enkele ziekenhuizen zijn daarin geslaagd. Van Vollenhoven verbaast zich echter over de belofte veiligheidsmanagementsystemen per 2008 in te voeren. “Ziekenhuizen hebben vanaf 1996 de verantwoordelijkheid voor verantwoorde zorg en hadden toen al over veiligheidsmanagementsys­temen moeten beschikken. Dat is een logisch gevolg van de Kwaliteitswet. Nu gaan ziekenhuizen misschien zeggen dat het voor 2008 niet nodig was, terwijl dat niet zo is. Misschien heeft de wetgever te weinig voorlichting gegeven wat hem voor ogen stond bij de invoering van de Kwaliteitswet.

Veiligheidsmanagementssysteem

Hoe wil je als ziekenhuis die verantwoordelijkheid waarmaken zonder veiligheidsmanagementsysteem?” Het is vooral de taak van de raad van bestuur om de zaken op orde te hebben, vindt Van Vollenhoven. Op de vraag hoe ziekenhuisbestuurders daar invulling aan moeten geven, terwijl de medische staf in de praktijk vaak de dienst uitmaakt, antwoordt Van Vollenhoven: “Als dat zo is, moet er maar eens een heel principieel en stevig debat op gang komen over de vraag hoe zorginstellingen dan waarmaken verantwoorde zorg te leveren, zoals de Kwaliteitswet ze verplicht. Dat is de taak van het bestuur. Als het misgaat, moet je niet gaan zeggen dat je er niets aan kunt doen. Partijen moeten de verantwoordelijkheden in de Kwaliteitswet kunnen waarmaken.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Het volledige interview met Van Vollenhoven staat in Zorgvisie nr. 8 dat op 25 juli verschijnt.

Lees ook:

Maastro krijgt eerste vms-keurmerk

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Krijgen we weer hetzelfde, zoals het kwaliteitscertificaat?
    [Quote]
    Politiek wil van kwaliteitscertificaten af
    4 juni 2008
    Zowel Kamerleden als staatssecretaris Bussemaker betwijfelen het nut van kwaliteitscertificaten voor verpleeghuizen. Bussemaker gaat dit bespreken met de zorgkantoren, die bij de verdeling van het zorggeld vaak om zo’n keurmerk vragen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.