Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zilveren Kruis past huisartsencontract aan

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Zilveren Kruis zegt meer rust te willen bieden. Daarom betrekt de zorgverzekeraar huisartsen meer bij de contractering voor 2016 en voert tweejarige contracten in.
Zilveren Kruis past huisartsencontract aan
Foto: ANP/Koen Suyk

Beleidsadviseur Marieke Pronk: ‘We hebben regionale gesprekken gevoerd en samen met huisartsen bekeken waar de knelpunten zitten. We gaan niet de hele boel overhoop halen maar willen juist rust en continuïteit bieden’.

Huisartsen

Zilveren Kruis heeft regionale gesprekken gevoerd met huisartsen en houdt momenteel een digitale consultatieronde over het landelijk huisartsenbeleid. De adviezen die huisartsen geven, worden realtime bijgehouden en hebben invloed op het inkoopbeleid van Zilveren Kruis. Zo brachten huisartsen het idee in van intervisie op basis van spiegelinformatie. Pronk: ‘We zien dat ook andere huisartsen hier enthousiast over zijn. Daar wil Zilveren Kruis ruimte en geld voor bieden.’ De  zorgverzekeraar stelt spiegelinformatie beschikbaar voor alle huisartsen in het kerngebied.

Zilveren Kruis

Pronk: ‘Wij verwachten dat dit goede intervisie ondersteunt. Zilveren Kruis houdt zich niet bezig met de inhoud.’ Als de prestatie is toegekend, wil de verzekeraar wel van de huisartsen weten hoe zij vinden dat Zilveren Kruis dat zou moeten controleren. Het zou bijvoorbeeld kunnen door deelnemerslijsten bij te houden. Ook de administratieve last moet omlaag. Zilveren Kruis steekt ook de hand in eigen boezem. Pronk: ‘Bij het onderdeel “stoppen met roken” stelden wij teveel verantwoordingsvragen. Het is misschien beter om vijf vragen te stellen en via spiegelinformatie resultaten terug te geven.’

Zorginkoop

Op 4 september eindigt de consultatieronde. Zilveren Kruis bespreekt de resultaten en het inkoopbeleid met een klankbordgroep van huisartsen. Daarna maakt de zorgverzekeraar de inhoud van de contracten definitief. Aanvullend op het landelijke contract maakt de verzekeraar ook regionale afspraken op grond van een regiobudget.

Zorginkoop

Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop. Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.