Zilveren Kruis heeft de hoger beroepszaak tegen Stichting ZorgRecht gewonnen. De rechter heeft bepaald dat de zorgverzekeraar extra maatregelen mag inzetten bij zorgaanbieders die niet zijn gecontracteerd. Zilveren Kruis laat weten het machtigingsvereiste en het cessieverbod weer te gaan invoeren. Wanneer precies, is nog niet bekend.
Machtigingen
Op last van de rechter was Zilveren Kruis eind februari dit jaar genoodzaakt het machtigingsvereiste voor niet-gecontracteerde zorgaanbieders in de wijkverpleging in te trekken en een akte van cessie te verlenen als de zorgaanbieder dat wenst. Het vonnis gold voor alle zorgverzekeringen die onder moederbedrijf Achmea vallen. De rechter in hoger beroep heeft dit vonnis nu vernietigd.
Onderbouwing
De voorzieningenrechter was van mening dat Zilveren Kruis zijn argumenten onvoldoende wist te onderbouwen. In de zaak in hoger beroep kwam de zorgverzekeraar met nieuwe cijfers. Niet-gecontracteerde thuiszorgaanbieders zijn oververtegenwoordigd in fraudesituaties en in situaties waarbij onrechtmatig wordt gedeclareerd. Zilveren Kruis komt in 89,9 procent van de gecontroleerde dossiers van niet-gecontracteerde thuiszorgaanbieders onrechtmatigheden tegen, terwijl dit bij gecontracteerde zorgaanbieders 36 procent betreft. De stelling dat ongecontracteerde zorgaanbieders 2,5 keer zoveel zorguren declareren als zorgaanbieders die wel een contract hebben, onderbouwt Zilveren Kruis met een bevestiging van accountantskantoor KPMG.
ZorgRecht
Stichting ZorgRecht is teleurgesteld. ‘Het vrije ondernemerschap in de zorg is voorbij.’ De maatregelen van Zilveren Kruis kunnen ertoe leiden dat ‘tienduizenden mensen hun boterham kwijtraken.’ De Stichting ZorgRecht zegt de strijd te zijn aangegaan voor het behoud van de vrije artsenkeuze en daarmee het recht van bestaan van de vrije ondernemer in de zorg. Op dit moment wordt het vonnis verder bestudeerd. Woordvoerder Joyce de Bruijne: ‘We laten onze achterban niet in de steek. We onderzoeken nu de mogelijkheid om in cassatie te gaan. Als dit niet rechtgezet wordt, wordt ook het vrije ondernemerschap in Nederland beperkt door de wil van enkele groepen. Dit gaat dus verder dan alleen de zorg. Binnen enkele weken zal er duidelijkheid zijn. Conclusies dienen te worden getrokken op basis van hoor en wederhoor en op grond van inhoudelijke argumenten. Als dat ontbreekt zoals bij dit arrest, is er geen sprake van recht, maar arrogantie van de macht.’
Zilveren Kruis
De woordvoerder laat weten dat Zilveren Kruis tevreden is met de uitspraak. ‘Onze maatregelen zijn ingevoerd om vooraf duidelijkheid te geven over vergoeding van de zorg en eventuele bijbetalingen in plaats van dit achteraf te moeten herstellen of uit te leggen.’ Het strengere inkoopbeleid 2018, waar de maatregelen toe behoren, moet een drempel opwerpen voor malafide zorgaanbieders. Zilveren Kruis bevestigt dat het in spoedsituaties ‘natuurlijk’ mogelijk is dat de machtiging eerst telefonisch wordt verstrekt, waarna ook die zorg, na ontvangst van de schriftelijke machtiging, met terugwerkende kracht door Zilveren Kruis wordt vergoed. Of dit in de toekomst zo blijft, kon de woordvoerder niet vertellen.