Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zilveren Kruis in hoger beroep tegen Stichting ZorgRecht

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Zilveren Kruis laat het er niet bij zitten: de zorgverzekeraar gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter.
zorgaanbieders Zilveren Kruis
iStock

In een door de Stichting ZorgRecht aangespannen kort geding bepaalde de rechter dat Zilveren Kruis moet stoppen met nieuwe zorginkoopeisen. Stichting ZorgRecht werd daarmee in het gelijk gesteld.

Machtigingen

De rechter verbiedt Zilveren Kruis in het vonnis van 23 februari om machtigingen te eisen van niet-gecontracteerde thuiszorgaanbieders. Daarnaast gebiedt de rechter de zorgverzekeraar ook om een akte van cessie te verlenen als de zorgaanbieder dat wenst. Het vonnis geldt voor alle zorgverzekeringen die onder moederbedrijf Achmea vallen. Sinds de uitspraak heeft Zilveren Kruis deze inkoopeisen in de wijkverpleging laten vallen.

Niet-gecontracteerde thuiszorg

Zilveren Kruis wilde juist met de machtiging en het cessieverbod in de wijkverpleging fraude voorkomen. De verzekeraar stelt rechtstreekse declaratie door niet-gecontracteerde zorgaanbieders te willen blokkeren om het hoge aantal fraudegevallen tegen te gaan. Een tweede reden is dat niet-gecontracteerde thuiszorgaanbieders ‘buitensporig hoge kosten’ in rekening zouden brengen. De rechter vindt de bewijsvoering van Zilveren Kruis op beide punten onvoldoende.

Hoger beroep

Een woordvoerder van Zilveren Kruis laat weten dat het hoger beroep is ingesteld omdat de maatregelen die Zilveren Kruis sinds dit jaar had genomen, noodzakelijk zijn om problemen met onder andere fraude, achteraf te voorkomen. ‘Wij willen er zeker van zijn dat het geld gaat naar de juiste wijkverpleegkundige zorg.’

Volgens Zilveren Kruis klopt de uitspraak van de rechter niet. Of Zilveren Kruis nu wel met voldoende bewijs denkt te kunnen komen, wil de woordvoerder niet zeggen. ‘De inhoud van het vonnis zal worden meegenomen in het hoger beroep.’

Stichting ZorgRecht

Advocaat Martijn Goedhart, die de Stichting ZorgRecht vertegenwoordigt, was nog niet op de hoogte van het hoger beroep. Hij heeft nog geen dagvaarding ontvangen en wil tot dan niet reageren.

Vonnis

Lees hier het vonnis. vonnis-stichtingzorgrecht-zilverenkruis

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.