Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ZN: 100 miljoen in saneringsfonds ziekenhuizen

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Zorgververzekeraars gaan 100 miljoen euro storten in een saneringsfonds om overbodige ziekenhuiscapaciteit af te bouwen. Dat heeft Pieter Hasekamp, directeur Zorgverzekeraars Nederland (ZN), op 27 september gezegd tijdens een persconferentie in Den Haag.
ZN: 100 miljoen in saneringsfonds ziekenhuizen

Ziekenhuizen, zorgverzekeraars en het ministerie van VWS hebben in juli afgesproken de ziekenhuiszorg anders in te richten. Ziekenhuizen moeten zich specialiseren in zorg waar ze goed in zijn en stoppen met behandelingen waar ze minder goed in zijn. Volgens het akkoord worden ziekenhuizen gecompenseerd voor het sluiten van afdelingen en het afstoten van zorg. Verzekeraars richten daarvoor een zogeheten herstructureringsfonds op. Dat had 1 september al klaar moeten zijn, maar de uitwerking van de plannen kost meer tijd.

ZN: 100 miljoen in saneringsfonds

Duidelijk is wel dat verzekeraars 100 miljoen euro in het fonds gaan storten, aldus ZN-directeur Hasekamp. Maar hij waarschuwt voor al te hoge verwachtingen. “Verzekeraars gaan geen verkeerde investeringsbeslissingen van ziekenhuizen compenseren.” De precieze spelregels worden nog uitgewerkt.

Afbouw SEH’s

Het fonds is bijvoorbeeld bedoeld voor de afbouw van de SEH-capaciteit van ziekenhuizen. Zorgverzekeraars bekijken of grote steden niet toekunnen met minder SEH’s. Ruud Hopstaken, vice-voorzitter raad van bestuur bij het AMC, verklaarde in het aprilnummer van Zorgvisie magazine dat van de negen SEH’s in Amsterdam er zo vijf de deuren kunnen sluiten. “Als je een keer een nacht een rondje rijdt, zul je SEH’s aantreffen waar bijna niemand is geweest. Dat is niet doelmatig en het is niet goed voor de kwaliteit omdat personeel onvoldoende ervaring opdoet. Maar er iets aan doen, is niet makkelijk. Eén weg is strenge eisen opstellen. Als jij ’s nachts een spoedeisende hulp wilt hebben, dan heb je daarvoor een of twee OK-teams nodig en een intensive care level 2 of 3. Dan kun je zo vijf SEH’s sluiten.”

Schippers: SEH’s op een kluitje

Ook minister Edith Schippers van VWS is ervan overtuigd dat Nederland toe kan met minder spoedeisende hulpposten, verklaarde ze in een interview in het septembernummer van Zorgvisie magazine. “Vooral in grote steden zitten de SEH’s op een kluitje. Daar zitten mensen een groot deel van de avond duimen te draaien, omdat ze maar een paar patiënten hebben. Ziekenhuizen en verzekeraars weten precies waar je niet moet zijn. Waarom houden we die SEH’s dan open? Dat is toch zonde van ons premiegeld?”

Schippers: overheid stort geen geld in fonds

In dat interview maakte Schippers ook bekend dat de overheid geen euro in het herstructureringsfonds zal stoppen, waar de NVZ vereniging van ziekenhuizen had gehoopt op een fonds van miljarden euro’s. “Het fonds is iets wat verzekeraars en ziekenhuizen met elkaar afspreken. De staat heeft daar geen rol in en zal daar ook geen geld in storten.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Bontje wil aanbesteding SEH’s

Schippers vindt concentratie SEH’s geen bezwaar

ZN legt bom onder ziekenhuisdeal

Ziekenhuisakkoord ligt in duigen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.