Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘ZN gaat nieuw pgb-portaal bouwen’

De zorgverzekeraars mogen een nieuwe website bouwen waarmee pgb-houders vanaf 2018 hun geld kunnen beheren en verdelen. Volgens Haagse bronnen van de NOS krijgt Zorgverzekeraars Nederland (ZN) een voortrekkersrol bij het opzetten van het nieuwe systeem.
pgbb.jpg
Foto: Fotolia

De NOS citeert bronnen in Den Haag die stellen dat staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) akkoord is met een leidende rol van ZN bij het opzetten van een nieuw webportaal voor de uitkering van het persoonsgebonden budget (pgb). Hij zou wel als voorwaarde stellen dat alle partijen, zoals de gemeenten en de belangenorganisaties, worden betrokken bij de ontwikkeling. Ook de Sociale Verzekeringsbank (SVB) moet een rol krijgen.

Reactie ZN
Een woordvoerder van ZN kan alleen bevestigen dat ZN in gesprek is met alle partijen en dat ze mee willen werken om het nieuwe systeem in 2018 in de lucht te krijgen. ‘We blijven met elkaar in gesprek over hoe we het beste het pgb kunnen administreren. Maar wat betreft officiële beslissingen van de staatssecretaris is nog niets bekend.’

Uitvoering trekkingsrecht
De staatssecretaris kreeg van de Kamer nog tot deze maand de tijd om te beslissen hoe het systeem in de toekomst moet gaan werken. Hij liet in het debat twee weken geleden al doorschemeren dat er in het nieuwe systeem een rol voor de verzekeraars is weggelegd. Coalitiepartijen PvdA en VVD staan sympathiek tegenover het idee. De PvdA benadrukt dat er nog geen beslissing is genomen welke organisatie uiteindelijk verantwoordelijk wordt voor de uitvoering van de betalingen, het zogenoemde trekkingsrecht. De afspraak is volgens de NOS dat de zorgverzekeraars het systeem zullen bouwen en dat later wordt beslist wie de website en ook het geld gaat beheren. De VVD gaat daar voorlopig in mee, maar laat al weten dat de zorgverzekeraars wat hen betreft in de toekomst ook de betalingen mogen uitvoeren. Van Rijn stuurt binnenkort een brief aan de Kamer waarin hij de nieuwe opzet bekendmaakt.

Dossier Persoonsgebonden budget
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over het persoonsgebonden budget (pgb). Een pgb is een bedrag waarmee mensen zelf de zorg kunnen regelen. Er zijn nu 2 soorten pgb’s. Het pgb-AWBZ is voor persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding of kortdurend verblijf. Het pgb-Wmo is voor wie hulp nodig heeft om thuis te kunnen blijven wonen. In 2015 komen daar nog 2 pgb’s bij: het pgb-Jeugdwet en het pgb-Zvw.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.