Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ZN: link bezuinigingen ggz en toename verwarde personen klopt niet

Redacteur Zorgvisie
Het idee dat er een toename is van het aantal personen met verward gedrag door bezuinigingen op de ggz, is niet met cijfers te onderbouwen. Dat laat Zorgverzekeraars Nederland (ZN) weten aan Volkskrant.
e-33
Foto: Fotolia

De afgelopen jaren is er veel discussie geweest rondom personen met verward gedrag. De stijging van het aantal verwarde personen zou worden veroorzaakt door de beddenafbouw in en bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg. Volgens Zorgverzekeraars Nederland is dit beeld echter niet te onderbouwen met cijfers. De uitgaven aan de volwassenen-ggz zijn tussen 2013 en 2017 gestegen van 3,2 miljard naar 3,5 miljard. In diezelfde periode nam het aantal keer dat de crisisdienst in actie moest komen af van 70.000 naar 60.000, meldt Volkskrant.

Beddenafbouw ggz

Senior beleidsadviseur van ZN Jaap van der Rijst beaamt dat het aantal meldingen van overlast door personen met verward gedrag is toegenomen sinds 2012, toen de beddenafbouw werd ingezet. De geestelijke gezondheidszorg moet het aantal bedden in 2020 met een derde hebben verminderd. Dat het aantal meldingen over personen met verward gedrag daarna is toegenomen, hoeft er niet per se een gevolg van te zijn, stelt Van der Rijst. ‘De vraag is of er bij die meldingen van verwarde personen wel altijd sprake is van een psychiatrische crisis. Het kan ook om ander afwijkend gedrag gaan.’

Cijfers verwarde personen

De afgelopen jaren  hebben verschillende partijen binnen en buiten de ggz aan de bel getrokken over het tempo waarmee de bedden in de sector worden afgebouwd. De beddenafbouw gaat snel, terwijl er volgens velen nog niet genoeg opbouw van ambulante ggz tegenover staat. Daarnaast zijn de wachtlijsten in de ggz momenteel erg lang, stelde de NZa in een rapport. Van der Rijst is niet de eerste die aangeeft dat de stijging van het aantal meldingen over verwarde personen lastig te duiden is. Begin maart liet GGZ Nederland al weten dat er vaak sprake is van dubbele meldingen en dat er lang niet altijd echte overlast is. Vorig jaar zei ggz-onderzoeker Bauke Koekkoek dat de term verwarde personen een containerbegrip is geworden. Niet alleen mensen met psychische problemen vallen eronder, ook mensen met dementie, mensen met een beperking of mensen die openbaar dranken zijn. Van de meldingen bij de politie over verwarde personen, zou het in dertig procent van de gevallen over mensen met een psychische stoornis gaan.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.