Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ZN: ‘soepeler preferentiebeleid onverstandig’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Zorgverzekeraars Nederland vindt het geen goed idee van de KNMP en andere partijen om het preferentiebeleid bij geneesmiddelen aan te passen.
pillen en geld.fotolia.gif
Foto: fotolia

Het plan leidt volgens ZN tot extra kosten en lost de problemen niet op.

Zorgkosten
In de petitie vragen de partijen de Tweede Kamer om aandacht voor doorontwikkeling van het preferentiebeleid. Hiervoor dienen zorgverzekeraars meerdere geneesmiddelen als preferent aan te wijzen. De zorgverzekeraars wijzen erop dat dit zal leiden tot een forse stijging van de zorgkosten. Door het preferentiebeleid hebben zorgverzekeraars de afgelopen jaren juist miljarden aan medicijnkosten bespaard ten gunste van de premiebetaler. Per jaar hoeft de premiebetaler hierdoor zo’n 50 euro minder aan premie te betalen.

Knelpunten
ZN wijst er op dat er de afgelopen jaren al veel veranderingen binnen het preferentiebeleid zijn doorgevoerd. Zij vinden ook dat de kwaliteit van farmaceutische zorg geen hinder mag ondervinden van prijsdalingen van geneesmiddelen. Daarom lopen er op dit moment nog gesprekken met de KNMP om samen te kijken naar de oorzaken van mogelijke knelpunten.

Preferentiebeleid
Geneesmiddelen worden voor meerdere jaren achter elkaar als preferent aangewezen. Hierdoor worden patiënten niet geconfronteerd met onnodige wisselingen. Daarnaast maken zorgverzekeraars afspraken over leveringszekerheid en betrouwbaarheid van de leverancier. Slechts 6 procent van de geneesmiddelen waarbij leveringsproblemen zijn, zouden binnen het preferentiebeleid vallen. Tenslotte zijn er recent nieuwe vormen van preferentiebeleid ontstaan, zoals bij diabetesmiddelen. Dit beleid is ontwikkeld in overleg met patiëntenorganisaties.

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier Zorginkoop.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.