Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ZN wil andere onderhandelingen

ZEIST - Koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is op zoek naar een andere methode om met ziekenhuizen en andere zorgaanbieders te onderhandelen over te leveren zorg, zo bevestigde een woordvoerder van ZN woensdag.
ZN wil andere onderhandelingen

Op dit moment zit een ziekenhuis bij de onderhandelingen over het ziekenhuisbudget aan tafel met de marktleider in zijn gebied. Maar aan zijn zijde zit ook een vertegenwoordiger die de belangen van andere verzekeraars in de regio vertegenwoordigt. Een ziekenhuis zit op die manier tegenover een front van verzekeraars.

Dagbehehandeling

Volgens ZN past dat niet meer bij deze tijd, waarin zorgverzekeraars meer met elkaar moeten concurreren. Door de fusies van verzekeraars is de regiovertegenwoordiger soms opeens werkzaam bij dezelfde verzekeraar als de man of vrouw die namens de marktleider optreedt.

Op dit moment mogen beide partijen vrij onderhandelen over tien procent van de ziekenhuiszorg. Het is de bedoeling dat dit in 2008 zeventig procent wordt. De gesprekken gaan nu echter ook al over investeringen in nieuwbouw, de spoedeisende hulp, het eigen vermogen van het ziekenhuis en het aantal opnames en dagbehandelingen.

Regiovertegenwoordiger

Een kno-arts van het Hofpoort Ziekenhuis in Woerden heeft daarover een klacht ingediend bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (Nma). Hij wilde een soort privékliniek oprichten en beticht de verzekeraars van kartelvorming. Trias, de lokale marktleider, vond dat een goed plan. Maar de regiovertegenwoordiger vindt de capaciteit in de regio te groot en hield de oprichting tegen. De Nma onderzoekt de zaak nog. Volgens ZN maakt de arts weinig kans, omdat de verzekeraars een ontheffing hebben van de Nma. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.