Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ZN wil eigen risico kunnen kwijtschelden

ZEIST – Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is voorstander van een eigen risico in de zorgverzekering dat kan worden kwijtgescholden.

Als verzekerden naar een ziekenhuis of behandelaar gaan waarmee de zorgverzekeraar bijzondere afspraken heeft gemaakt, moeten zorgverzekeraars het eigen risico kunnen kwijtschelden. Het gaat dan om afspraken over kwalitatief goede zorg die op een doelmatige manier wordt gegeven.

Betere zorg

Het invoeren van deze constructie maakt het volgens ZN niet alleen financieel aantrekkelijk voor patiënten om naar een instelling te gaan waarmee de verzekeraar afspraken heeft. ZN stelt ook dat ze op deze manier betere zorg krijgen.

Premie

“Het eigen risico wordt kwijtgescholden en aan de premie verandert niets”, zegt ZN-woordvoerster Maike Krommendijk. “Als mensen alsnog besluiten naar een andere zorgaanbieder te gaan die geen afspraken met de verzekeraar hebben, moeten zij wél 150 euro eigen risico betalen.” De PvdA is ook voorstander van deze constructie.

Standpunt

Het kabinet komt mogelijk vandaag met een standpunt naar buiten over een verplicht eigen risico. De zorgverzekeraars vinden het een goede zaak dat de no claimregeling wordt vervangen. Het kabinet heeft aangekondigd dat chronisch zieken en gehandicapten zullen worden ontzien. Voor de uitvoerbaarheid van de regeling vinden de zorgverzekeraars het belangrijk dat de compensatie van deze groepen goed en duidelijk wordt geregeld. (ZorgVisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Ouderwets eigen risico maakt comeback

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.