Onderzoeksintituut ZonMW heeft op 11 april het Actieplan eHealth Implementatieonderzoek aan de minister en staatssecretaris van VWS gestuurd. Doel van het actieplan is om implementatie en bredere toepassing van e-health te versnellen.
Een groot knelpunt voor veel innovaties
(sorry, hier het vervolg. Bij liggend typen gaat het wel eens mis)
… waardoor e-health (het woord alleen al komt duidelijk van een andere planeet!) niet als een vanzelfsprekendheid een plek krijgt.
De oplossing? Een echte dienstverlenende opstelling ten opzichte van het primaire proces.
Laat mijzelf maar eens als professional aan het woord laten. Een professional overigens die geen enkele weerstand tegen het gebruik van technische hulpmiddelen heeft: ik bouw mijn eigen computers, en programmeerde al meer dan 15 jaar geleden mijn EPD en declaratiesysteem. En ik handel al jaren een niet onbelangrijk deel van mijn communicatie met patiënten elektronisch af. Patiënten accepteren dat niet alleen moeiteloos wanneer het organisch in het contact past, ze waarderen het ook meestal als iets met toegevoegde waarde omdat het een vorm van communicatie is die wat meer houvast biedt dan het vluchtiger gesproken woord, terwijl het toch persoonlijk is (i.t.t. geüniformeerde papieren lesjes een aanverwante).
Maar ook een van de vele professionals die het helemaal zat zijn om voortdurend het verlengstuk van andermans belangen en hypes te zijn. Die hebben namelijk niet alleen hun in dikke woorden gevatte mooie beloften niet waargemaakt, maar zelfs schade aangericht door kennis, inventiviteit en betrokkenheid te vervangen door regels, intrinsieke motivatie door opdrachten, en behandelaars door zorgproducenten als symbool van ‘onteigening’ van de professionele identiteit en ethiek.
Het zijn dat soort mechanismen die weerstand wekken; waardoor e-health