Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

ZonMW wil implementatie e-health versnellen

Mark van Dorresteijn
Onderzoeksintituut ZonMW heeft op 11 april het Actieplan eHealth Implementatieonderzoek aan de minister en staatssecretaris van VWS gestuurd. Doel van het actieplan is om implementatie en bredere toepassing van e-health te versnellen.
ZonMW wil implementatie e-health versnellen
Foto: Stockxchng

Een groot knelpunt voor veel innovaties als e-health is volgens ZonMW de overgang van de pilot-fase naar implementatie en brede toepassing in de dagelijkse gezondheidszorg. De knelpunt zorgt ervoor dat bewezen succesvolle e-healthtoepassingen ‘op de plank’ blijven liggen. Het Actieplan geeft invulling aan geformuleerde onderzoeksvragen in de Kamerbrief e-health van 7 juni 2012  en de NIA eHealth.

Producten actieplan

Het actieplan bestaat uit twee producten. Allereerst de kennisagenda. Deze bevat thema’s en vraagstukken over bevorderende en belemmerende factoren voor de implementatie van e-health. De agenda richt zich op toepassing van bestaande kennis en ontwikkeling van nieuwe kennis. Thema’s en vraagstukken worden geleverd vanuit de praktijk. Tegelijkertijd moet de agenda systeemfalen aanpakken. Bij systeemfalen lukt het belanghebbenden structureel niet om gezamenlijke doelstellingen te realiseren.

Tweede product is het toetsingskader. Het kader bevat criteria die een bijdrage leveren aan versnelling van implementatie en opschaling van e-healthinnovaties in de dagelijkse gezondheidszorg. De basisversie bestaat uit tien criteria inclusief korte handleiding voor beoordeling van onderzoeksvoorstellen. De criteria gaan over probleemstelling, resultaat, onderwerk en aanpak van implementatieonderzoek.

2 REACTIES

 1. (sorry, hier het vervolg. Bij liggend typen gaat het wel eens mis)
  … waardoor e-health (het woord alleen al komt duidelijk van een andere planeet!) niet als een vanzelfsprekendheid een plek krijgt.
  De oplossing? Een echte dienstverlenende opstelling ten opzichte van het primaire proces.

 2. Lees alle reacties
 3. Laat mijzelf maar eens als professional aan het woord laten. Een professional overigens die geen enkele weerstand tegen het gebruik van technische hulpmiddelen heeft: ik bouw mijn eigen computers, en programmeerde al meer dan 15 jaar geleden mijn EPD en declaratiesysteem. En ik handel al jaren een niet onbelangrijk deel van mijn communicatie met patiënten elektronisch af. Patiënten accepteren dat niet alleen moeiteloos wanneer het organisch in het contact past, ze waarderen het ook meestal als iets met toegevoegde waarde omdat het een vorm van communicatie is die wat meer houvast biedt dan het vluchtiger gesproken woord, terwijl het toch persoonlijk is (i.t.t. geüniformeerde papieren lesjes een aanverwante).
  Maar ook een van de vele professionals die het helemaal zat zijn om voortdurend het verlengstuk van andermans belangen en hypes te zijn. Die hebben namelijk niet alleen hun in dikke woorden gevatte mooie beloften niet waargemaakt, maar zelfs schade aangericht door kennis, inventiviteit en betrokkenheid te vervangen door regels, intrinsieke motivatie door opdrachten, en behandelaars door zorgproducenten als symbool van ‘onteigening’ van de professionele identiteit en ethiek.
  Het zijn dat soort mechanismen die weerstand wekken; waardoor e-health

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.