Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zonnehuizen verkoopt vastgoed

Mark van Dorresteijn
Zonnehuizen verkoopt een deel van haar vastgoed om financieel gezond te worden. De vastgoedpoot van de Parnassia Bavo Groep (PBG) biedt daarbij de helpende hand.
Zonnehuizen verkoopt vastgoed

Zonnehuizen, een landelijke instelling voor jeugd-ggz, gehandicaptenzorg en speciaal onderwijs, heeft een negatief eigen vermogen van twintig miljoen euro. De antroposofische instelling, met het hoofdkantoor in Zeist, geeft maandelijks twee ton meer uit dan er wordt verdiend. Het bestuur en de raad van toezicht zijn in het voorjaar opgestapt. Interim-bestuurder Charles Laurey is bezig met een herstelplan.

Strategische ontwikkeling

Banken en zorgkantoren hebben hem op 28 oktober groen licht gegeven om het plan verder uit te werken. Een belangrijk onderdeel daarvan is de strategische ontwikkeling van het vastgoed. Daarbij biedt de vastgoed bv van PBG de helpende hand. De grootste ggz-instelling van Nederland (omzet meer dan een half miljard euro) stelt kennis en kunde beschikbaar bij het beheer. Zonnehuizen blijft wel eigenaar van het vastgoed. De vastgoedportefeuille vertegenwoordigt volgens Laurey voldoende waarde om Zonnehuizen weer financieel gezond te maken. “Zonder vastgoed waren we allang failliet.”

Afstoten

Zonnehuizen gaat het vastgoed “in brokken naar de markt brengen”, verklaart Laurey. De zorginstelling gaat eerst vastgoed afstoten dat niet nodig is voor de zorg. Het gaat onder meer om portierswoningen, leegstaande woningen en oude schoolgebouwen. Voor vastgoed dat Zonnehuizen nog wel nodig heeft, bekijkt Laurey of een sale-and-lease-back-constructie aantrekkelijk is. De verkoop gaat in samenspraak met het College sanering zorginstellingen. Dat ziet erop toe dat investeringen die zijn gedaan met verheidsgeld behouden blijven voor de zorg. Laurey wil in november de eerste tranche in de verkoop doen.

Kostprijs

De PBG heeft de afgelopen weken in kaart gebracht welke gebouwen in aanmerking komen voor verkoop en sale-and-lease-back. “Laurey heeft PBG om steun gevraagd. Vanuit onze maatschappelijke verantwoordelijkheid bieden we die graag aan”, verklaart Frits Verschoor, bestuurder van de vastgoed-bv van PBG. “Zonnehuizen staat aan de rand van de afgrond. We bieden onze diensten nu tegen kostprijs aan. Als het herstelplan slaagt, komt dat ten goede aan de kwaliteit van leven van cliënten.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Bonden stemmen in met sociaal plan Zonnehuizen

Frans Broekhuizen verlaat Zonnehuizen

Frits Verschoor stopt als bestuursvoorzitter Parnassia Bavo groep

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.