Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorg belangrijkste thema voor de verkiezingen

Gezondheidszorg is met afstand het belangrijkste thema voor de komende verkiezingen. Dat blijkt uit een representatieve steekproef van de Ipsos Politieke Barometer onder 1054 stemgerechtigde Nederlanders. Maar liefst 50 procent vindt dat de partij van hun voorkeur aandacht aan gezondheidszorg moet besteden.
stemmen400.jpg
Foto: Fotolia

Vooral kiezers met een voorkeur voor de SP, het CDA en de PvdA vinden dat hun partij zich met zorg moet bezighouden. Andere grote thema’s zijn immigratie en asiel (27 procent), onderwijs (22 procent), pensioenen (21 procent) en terrorisme (21 procent). VVD-, PVV-, en D66-kiezers vinden respectievelijk de economie, immigratie en asiel en onderwijs belangrijker dan de gezondheidszorg. Weliswaar geldt voor alle achterbannen dat de gezondheidszorg op de eerste of tweede plaats komt.

Betaalbaarheid
Het schort volgens de kiezers aan plannen voor de betaalbaarheid van de zorg. De partijen moeten zich volgens hen vooral inzetten voor het laag houden van het eigen risico, de zorg voor ouderen en het terugdraaien van de marktwerking in de zorg. Opvallend is dat kiezers die vinden dat zorg de meeste aandacht van hun partij verdient een stuk minder positief zijn over het standpunt van de partij. Van de SP-, PvdA-, CDA- en GroenLinks-achterban vindt respectievelijk 76, 55, 54 en 50 procent het standpunt van hun partij goed tot zeer goed.

Gegevens
De gegevens van deze Ipsos Politieke Barometer zijn verzameld van dinsdagmiddag 30 augustus 2016 tot en met donderdag 1 september 2016.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.